Курти: Чланство Косова у ЕУ нема алтернативу, неопходно је међусобно признање

Приштински премијер Аљбин Курти упознао је чланове владе са резултатима састанка лидера земаља Западног Балкана у Грчкој. На седници у Приштни рекао је да је током неформалне вечере у палати Максимус у Атини домаћина и учеснике сатанка упознао са применом мера деескалације у четири општине на северу Косова и Метохије.

„На  билатералним састанцима  са премијером Грчке, председницом Европске комисије и премијером Хрватске, истакао сам економски и демократски напредак Косова, као и значај пуне и безусловне примене Основног споразума. Деескалација у четири општине на северу земље се практично догодила, док Косово поштује Братиславски споразум“, реако је Курти  

Устврдио је да је деескалација у четири општине на северу, с једне стране, резултат хапшења, како је рекао, насилних елемената, који су напали полицију, војнике КФОР-а и новинаре, а с друге стране, одласка неких од насилних  екстремиста у Србију.

„Прошла су два месеца откако је забележен последњи озбиљан инцидент, а још више од насилних протеста. Сада се мора спречити поновна ескалација. Када се не планирају насилни протести у организацији званичног Београда, нема ескалације на северу Косова. Косово такође стриктно спроводи споразум постигнут у Братислави 10. јула ове године“, рекао је Курти на седници Владе у Приштини.

Додао је да је на вечери у Атини истакао да чланство тзв. Косова у ЕУ нема алтернативу.

„ Све земље које теже чланству у ЕУ морају да примењују демократију, владавину права, поштовање људских права и добросуседство. За добро демократско и европско суседство неопходно је де јуре и де факто међусобно признање, као и права мањина“, рекао је Курти.

Повезани чланци

Back to top button