Курти: Београд у паници, хоће да прогласи председника Заједнице општина

Приштински премијер Аљбин Курти изјавио је да Србија панично жели да  што пре уједини 10 општина које предводи Српска листа, тако што ће прогалсити председника „Заједнице тих општина “ чиме би актуелног министра из редова српске заједнице у влади Приштине оставила без функције.

Говорећи на скупу поводом 16 година од страдања двојице припадника његове странке током демонстрација у Приштини, Курти је наводећи пример Републике Српске рекао да за Косово никада није било спорније питање прихватања општина по националној структури али да Београд инсистира на њиховом удруживању.

„Република Српска је такође почела као Заједница у Босни и Херцеговини. Уверен сам да то није оно што Срби са Косова желе, али то жели Србија. Косову треба више демократије. Србија је у паници. Неправедно и погрешно, штетно и неприхватљиво. Међу Србима на Косову нема политичког плурализма, зато је Србија у паници, хоће да прогласе председника Заједнице општина и тиме „позгазе“ српског министра на Косову“, рекао је Курти, преносе приштински медији.

Председник владе у Приштини оптужио хе Београд да, „води политички рат да се у наставку преговора једна тачка стави испред других те да Заједница општина на српском већином буде предуслов и центар потенцијалног споразума на основу француско-немачког плана“.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button