Курти пред посланицима у Приштини: Србија је де факто признала Косово и не може да га представља на међународном нивоу

Косовски премијер Аљбин Курти је изјавио да се од почетка мандата обавезао да реформише процес дијалога Београда и Приштине као би он био равноправан. У обраћању посланицима у приштинском парламенту Курти нагласио да је потпуна нормализација односа део писаних обећања: „Тунел је дуг али се ближимо крају“, рекао је Курти.

Додао је да су међународне организације успоставиле оквир са строгим условима, како за Приштину тако и за Београд, у циљу постизања колективне безбедности и трајног мира на Западном Балкану.

Курти се не нада да ће Србија бити део Европске уније иако неке савезничке земље покушавају да је приволе у чланство.

„Наши савезници желе да доведу Србију у Европу, али ја не гајим наду да ће успети у томе. Основни споразум садржи само 11 чланова и преамбулу, а анекс додаје још 12 тачака. Било је вредно труда јер смо постигли нешто важно и неповратно. Основни споразум потврђује да се међународни односи Косова развијају на основу повеље УН. Србија је пристала да третира Косово као равноправног члана међународне заједнице. Обећао је да неће претити силом, али ја и даље не бих веровао Србији”, рекао је курти.

Додао је да Србија више не може да представља Косово на међународном нивоу.

„Косово и Србије би требало да буду посвећени развоју нормалних односа. Србија је све ово прихватила, што је де факто признање, са неповратним статусом сада када су ЕУ и САД гарант за то. Србија не треба да се противи чланству у било којој међународној организацији, треба да постоји међусобно признавање наших докумената и симбола”, рекао је Курти.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button