Курти прогласио 11. јул „Даном сећања на жртве у Сребреници“

Влада у Приштини усвојила је данас предлог одлуке да се 11. јул прогласи „Даном сећања на жртве у Сребреници“. Данашња седница владе у Приштини почела је минутом ћутања у част сребреничким жртвама.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је рекао да је одлука у име „Косова“ племенита „како се геноцид у Босни, на Косову и било где у свету никада не би заборавио“. „Ове године смо обележили 25 година од ослобођења. Сећамо се почињених масакра, сећамо се жртава ратова деведесетих. Сећамо се 8.372 сребреничких мушкараца и дечака које су српске снаге убиле у највећем масакру у Европи од Другог светског рата“, рекао је Курти.

Он је казао да је српска војска прошле недеље продефиловала у Приједору указујући да се то догодило „без дозволе босанске државе и само четири дана пре обележавања геноцида у Сребреници“. Подсетимо, у питању су били кадети Војне академије Универзитета одбране и Криминалистичко-полицијског универзитета на обележавању 82. годишњице Битке на Козари. 

Курти је рекао да се „Косово“ прикључује комеморацији на основу резолуције коју су усвојили у тзв. скупштини којом се осуђује „геноцид“ у Сребреници, након резолуције у Европском парламенту и резолуције усвојене у Скупштини УН током априла ове године.

Повезани чланци

Back to top button