Курти против Отвореног Балкана: Нема механизме за решавање спорова

Премијер владе у Приштини Аљбин Курти и даље остаје највећи противник отвореног Балкана што је током говора на самиту „Западни Балкан у сусрету са ЕУ“у Скопљу отворено и показао, поновивши резерисан става према иницијативи, осврнувши се притом на неке од изазова због чега не учествује са ентузијазмом у овај пројекат.

Отворени Балкан не нуди довољно гаранција за успешну европску будућност региона, оцењује Курти, преносе приштински медији.  Такође наглашава да концепт није довољно европски те да нема основну структуру нити институционални оквир. 

Курти је изразио забринутост због непостојања ефикасног механизма за решавање спорова, као и непостојања јасне стратегије развоја и акционог плана.

„Отворени Балкан није довољно европски, док је европски Балкан довољно отворен. Чак ни та иницијатива за Отворени Балкан нема основни уговор, нема институционални оквир, нема механизам за решавање несугласица, нема развојну стратегију и акциони план, нема транспарентност процеса и нема објављених информација, нема правила Европске уније ни финансирања Европска унија“. Међутим, оно што је данас урађено урађено је за План раста, а ради се о 6 милијарди евра за 6 држава, што су средства Европске уније, природно везано за реформе које су нам потребне и које желимо“, рекао је Курти.

Повезани чланци

Back to top button