Курти: Против Србије треба предузети оштре мере

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти рекао је да Запад треба да спроведе казнену политику према Београду, јер је, како је навео, њихов приступ Србији „мек“, преноси „Национале“.

Курти је за естонски медиј „Делфи“ оценио да „Србију треба натерати да примени Охридски споразум за нормализацију односа са Косовом„.

„Европска унија би требало да запрети Београду враћањем визног режима. Они би били спремни да одмах спроведу споразум, јер се не би усудили да изгубе слободно кретање без виза“, рекао је Курти.

Према његовим речима, порука Сједињених Америчких Држава треба да буде да „подршку Србији са демократског Запада не треба узимати здраво за готово“.

На питање да ли Запад треба да да „ултиматум“ Србији, Курти је одговорио потврдно и додао да би требало да се размотри опција укидања директних страних инвестиција.

„Да, мислим да би против Србије требало предузети оштре мере за стране инвестиције. Када би им се запретило повлачењем, Србија би се одмах дисциплиновано понашала и спровела наш договор“, рекао је Курти.

Курти је казао да је чињеница да Европска унија и САД подржавају и помажу „Косово“, али да је њихова грешка што покушавају „мирним путем“ да одвоје Србију од Русије.

„Србију желе да извуку из Русије меком моћи, а не бичем. То не функционише“, рекао је Курти.

Решење проблема између „Косова“ и Србије, уверен је Курти, лежи у пуној примени Охридског споразума за нормализацију односа.

Како тврди, Србија то не ради.

„Рекао сам да ћу потписати тај споразум, а Србија само да ће га прихватити, али без потписивања. Према томе, мислим да нема разлога да се прича о томе како је могуће да 1. јануара не буде укинут визни режим за Косово. Урадили смо све што је било могуће у вези са Србијом“, рекао је Курти.

Додао је да „Београд није заинтересован за права Срба, већ за проширење територије“,и да је спреман да саслуша свакога ко нема „територијалне захтеве“.

„Са друге стране, ја сам премијер свих грађана Косова, укључујући и Србе. Дужан сам да саслушам све њихове захтеве“, рекао је Курти.

Према његовим речима, лоши односи са Србијом морају да се промене.

„Естонија нас је признала истог месеца када смо прогласили независност, пре више од 15 година и веома смо захвални на томе. Дакле, ми смо функционална земља, али односи са Србијом нису добри и то морамо да променимо“, закључио је Курти.

Повезани чланци

Back to top button