Курти: Разматрамо моделе које је предложио Лајчак, неће бити компромиса са уставношћу и законитошћу

Премијер у Приштини  Аљбин Курти рекао је да његови саветници и неки од министара разматрају 15 модела за Заједницу српских општина које му је понудио изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Аљбин Курти је рекао да ће из ових модела третмана националних мањина у Европској унији гледати да добију елементе да мањине на Косову буду на правом нивоу, али да  „неће правити компромисе са уставношћу, законитошћу“.

„Модели које је представио европски емисар Лајчак су различита решења за националне мањине у земљама Европске уније, укупно их је 15 добро познатих. Нисам их поменуо да не угрозим или заборавим делове, али у земљама ЕУ се зна да поред већинског становништва има и мањина. Поменуто је 15 таквих случајева, неки су новији, неки ранији и пре постојања Европске уније. Сматрам да су то модели из којих можемо узети елементе да не само људска права, већ и права националних мањина, буду на правом нивоу. Њима се баве моји саветници, неки од министара, како би се видело шта је најповољније. Наравно, уставност, законитост, равноправност, функционисање државе су нешто око чега никада не правимо компромисе“, рекао је он у Косовској Каменици, а преносе медији у Приштини. 

Курти је рекао да ће пре суботњег састанка са председником Србије Александром Вучићем у Охриду у Северној Македонији бити познати дневни ред и садржаји о којима ће се разговарати.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button