Курти у Лондону: Забринутост због могуће Трампове победе

Лидере европских земаља брине могући повратак Доналда Трампа у Белу кућу, углавном због могуће промене политике бившег америчког председника, рекао је приштински премијер Аљбин Курти у интервјуу за „Семафор”.

Курти је признао да има лоше односе и са Трамповим бившим изаслаником за мировне преговоре између Београда и Приштине Ричардом Гренелом,. Додао је да ће бити „изазовно“ ако Гренел у могућој новој администрацији обезбеди висок положај у спољној политици или националној безбедности, преносе приштински медији.

Премијер институција у Приштини позвао је западне земље да олакшају пут такозваног Косова ка чланству у НАТО-у и Европској унији, наводећи потрошњу на одбрану до 2 %  БДП-а, што је циљ који је војна алијанса поставила за своје чланице.

Говорећи на маргинама догађаја у ОДИ Институту за глобалне послове у Лондону, Курти је рекао да је мало вероватно да ће се дугорочна подршка САД Косову променити, али „повратком председника Трампа, како је рекао, постоји одређени стрес и анксиозност широм континента.“ , а ни на Косову није другачије“.

Бојазан није било у томе да би се „могло нешто лоше десити“, већ се се овде ради о „бризи око нечег непознатог“. Једноставно речено: „Шта ће Сједињене Државе да ураде и како ће размишљати, и како одређена ванредна ситуација може да промени целу агенду, то је оно о чему људи највише брину“, рекао је Курти.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button