Курти у Сувом Долу доделио кључеве нових станова: Отварањем врата станова затварамо врата колективних центара

Премијер приштинских институција Аљбин Курти у пратњи шефа Канцеларије ЕУ у Приштини Томаша Суњога, министра за заједнице и повратак Ненада Рашића и представнице Данског завета за избеглице Кристиен Стец симболучно је данас у Сувом Долу код Липљана уручио кључеве неколко станова.

Изградњу 34 стамбене јединице за 83 породице финансирала је ЕУ у сарадњи са Министаством за заједнице и повратак уз подршку Данског савета за избеглице, УНХЦР-а и општине Грачаница.

Подсетивши на стратегију коју је Влада у Приштини усвојила пре четири месеца, а која се односи на решавање статуса корисника колетктивних центрара, Курти је рекао да се са отварањем врата новоизграђених становима коначно затварају врата колктивних центара.

На церемонији која је уприличене поводом доделе кључева, премијер приштинских институција Аљбин Курти је позвао припаднике Срба да искористе иницијативу Влада у Притшини у чијем су фокусу, како је нагласио, невећинске заједнице. Србима је упутио позив да верификују дипломе али и искористе милион евра из фонда који је његова влада преко Министарсва за повратак и заједнице обезбедила за подршку запошљавања у невећинским заједницама.

„Ово је једно ново поглавље које ћемо писати и читати заједно“, рекао је Курти и додао:

„Нови домови су симбол нових могућности и снага сарадње. Једва чекам да се овде опет вратим и да уместо говора, церемоније и славља заједно играмо кошарку“, нагласио је приштински премијер.  

Конкурс који је ове године расписало Министарство за заједнице и повратак односи се на економски развој и одрживост повратника, појаснио је Ненад Рашић, министар за заједнице и повратак у влади Аљбина Куртија.   

„Најбитинија тачка стратегије које смо усвојили је пропорционална заступељеност неалбанаца у јавној админисрацији.  Са изузетним оптимизмом и поносом сматрам да је тај документ најзначајнији који је икада био усвојен стратешким деловањем зајеница које желе да свој живот наставе овде интегрисањем у систем који се може старати о њима“, рекао је Рашић на церемонији уручивања кљчева у Сувом Долу.

Фото: Ризница

Новосаграђени станови у Сувом Долу су опремљени намештајем, електричним уређајима и основним намирницама за живот. Изграђено је игралиште и парк за децу, као и пословни и канцеларијски простор за покретање бизниса.

Пре петнаестак дана бившим станарима контејнерског насеља у Грачаници, али и неколицини ромских породица кључеве су уручили градоначелница Љиљана Шубарић и представник ромске заједнице за економска питања у Општини Грачаница Газмен Салијевић.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button