Лаjчак и Ескобар пренели три захтева Приштини, Куртијев став без промена?

Састанак приштинског премијера Аљбина Куртија са међународим изасланицима Мирославом Лајчакаом и Габријелом Ескобаром завршен је без конкретних резултата. Након разговора Куртију су саопштена три захтева: деескалација ситуације, нови избори на северу и повратак дијалогу.

„Имали смо дугу, искрену и тешку расправу са премијером о овим тачкама. Да смо постигли договор [о изборима], ја бих то и рекао“, био је Лајчаков коментар после састанка, преносе приштински медији.

Европски изасланик је рекао да су нови градоначечелници у општинама са српском већиним  легални, али да немају легитимитет и заступљеност.

„Дакле, у интересу Косова и свих је да имамо председнике општина који имају легалитет али и легитимитет и заступљеност”.

Рекао је да не жели да спекулише о санкцијама.

„Нисам поменуо ништа о консеквенцама, то је поменуто у изјави ЕУ двадесетседморке. Желим да кажем да је то веома редак инструмент, јер је то документ који је саставило 27 земаља чланица, па је то веома тежак и озбиљан документ. Морам да вам кажем да наше земље чланице чекају на мене, и на нас, да се вратимо и да их известимо“, додао је Лајчак.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар каже да никада није видео више јединства у трансатлантској заједници када су у питању захтеву упућени завничној Приштини.

Подсетио је да захтеве упутили САД, и Европска унија, и НАТО, и, како је реко, скоро сви пријатељи Косова те да верује да верује да ће они бити саслушани.

На питање да ли је Курти прихватио предлог, Ескобар је рекао:  „на почетку смо мисије.“

Дошао сам овде као велики навијач за Косово. Желимо најбоље за Косово, да остваримо све тежње. Ми смо највећи поборници ваше безбедности, независности, суверенитета и територијалног интегритета. Само тражим да ме саслушате“, рекао је Ескобар.

Фото: Твитер

Премијер такозваног Косова Аљбин Курти и први потпредседник Владе у Приштини Бесник Бисљими захвалили су, након састанка, међународним изасланицима на посети, континуираном интересовању и доброј вољи за решење.

Курти је на састанку поновио став да је пут за деескалацију насиља на северу моментално заустављање напада, како је рекао, насилних екстремиста и криминалних група на локалне и међународне органе безбедности, као и на новинаре.

Како се даље наводи у саопштењу, приштински премијер је позвао Брисел и Вашингтон да упуте апел за прекид насиља уз подсећање да ће они који се о то оглуше бити кривично гоњењи.

 „Само владавина права може утрти пут за ванредне, слободне, демократске и поштене изборе. Ово би требало да буде и предизборна кампања. Кандидати и бирачи на новим изборима морају да се такмиче и учествују без страха и претњи. Ред и законитост би свакако пропорционално смањили број полицајаца у три општине на северу, “ наведено је у саопштењу.

Повезани чланци

Back to top button