Лајчак: Барикаде уклонити политичким договором а не булдожерима

Изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак изјавио је у Приштини да је најбољи начин да се барикаде на северу Косова и Метохије уклоне политичким договорима, а не булдожерима.

Након састанка са премијером Аљбином Куртијем Лајчак је најавио и састанак са представницима Кфора и Еулекса.

“Ја сам дипломата, за мене је најбољи начин да се барикаде уклоне политичким договорима, а не булдожерима“, рекао је Лајчак И додао да је у друштву америчког изасланика Габријела Ескобара дуго разговарао са премијером Куртијем.

„Имао сам дугу дискусију са премијером Куртијем. Детаље нец́у износити у јавност, јер сам усред мисије и посету настављам сутра у Београду. Састац́у се вечерас са командантом Кфора и Еулекса, да видим њихову процену ситуације на терену, а онда ц́емо покушати да пронађемо могуц́а решења, јер то није добро. Мислим да не можемо себи приуштити да чекамо да се нешто лоше деси. Тензије никоме не помажу и мислим да нико нормалан није задовољан оваквом ситуацијом на северу“, рекао је Лајчак новинарима.

Амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је Аљбину Куртију јасно изразио очекивање да ради на имплементацији споразума о формирању Заједнице српских општина.

„Морамо да почнемо да разговарамо о имплементацији споразума о заједници, ја сам то врло јасно рекао. Надам се да ц́емо врло брзо у будуц́ности имати решење у овој кризи. Веома сам охрабрен што је представник ЕУ овде и изразио сам подршку његовим напорима да се крене на француско-немачки предлог“, рекао је Ескобар медијима након тројног састанка са Лајчаком и Куртијем.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button