Лајчак након разговора са Куртијем: Разговори о нормализацији што пре, нема времена за губљење

Посредник ЕУ  за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је после састанка са Аљбином Куртијем да је са премијером приштинских институција разговарао о могућности да се процес дијалога врати у нормализацију будући да су од 23. новембра тензије смањене.

Како преносе приштински медији Лајчак је рекао да се очекује да  састанак на нивоу Курти-Вучић буде одржан за неколико недеља у Бриселу.

„Желимо да искористимо овај замах и желимо да се састанак на високом нивоу одржи за неколико недеља“, рекао је Лајчак медијима.

Замољен да прокоментарише изјаву Аљбина Куртија да је 2023. година рок за нормализацију односа Лајчак је рекао да није човек рокова и да је сада прави тренутак те да нема времена за губљење.

„Разговарали смо и о дешавањима на северу.Разговарали смо и о енергетском споразуму који тек треба да се примени. Поново имамо нормалну ситуацију, што је позитивно”, рекао је Лајчак.

Говорећи о ситуациј на северу Косова после иступања Срба из институција, европски изасланик је рекао да је настао „велики безбедносни вакуум”.

„Разговарао сам о томе са председником Србије и премијером Куртијем. Једно је јасно да имамо огроман безбедносни вакуум који није добар ни за људе и за никоме и наравно желимо да се вратимо у нормалу, где полиција ради свој посао и где функционишу судови.

Повезани чланци

Back to top button