Lajčak nakon razgovora sa Kurtijem: Razgovori o normalizaciji što pre, nema vremena za gubljenje

Posrednik EU  za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je posle sastanka sa Aljbinom Kurtijem da je sa premijerom prištinskih institucija razgovarao o mogućnosti da se proces dijaloga vrati u normalizaciju budući da su od 23. novembra tenzije smanjene.

Kako prenose prištinski mediji Lajčak je rekao da se očekuje da  sastanak na nivou Kurti-Vučić bude održan za nekoliko nedelja u Briselu.

„Želimo da iskoristimo ovaj zamah i želimo da se sastanak na visokom nivou održi za nekoliko nedelja“, rekao je Lajčak medijima.

Zamoljen da prokomentariše izjavu Aljbina Kurtija da je 2023. godina rok za normalizaciju odnosa Lajčak je rekao da nije čovek rokova i da je sada pravi trenutak te da nema vremena za gubljenje.

„Razgovarali smo i o dešavanjima na severu.Razgovarali smo i o energetskom sporazumu koji tek treba da se primeni. Ponovo imamo normalnu situaciju, što je pozitivno”, rekao je Lajčak.

Govoreći o situacij na severu Kosova posle istupanja Srba iz institucija, evropski izaslanik je rekao da je nastao „veliki bezbednosni vakuum”.

„Razgovarao sam o tome sa predsednikom Srbije i premijerom Kurtijem. Jedno je jasno da imamo ogroman bezbednosni vakuum koji nije dobar ni za ljude i za nikome i naravno želimo da se vratimo u normalu, gde policija radi svoj posao i gde funkcionišu sudovi.

Povezani članci

Back to top button