Лајчак позива на наставак дијалога и нормализацију односа између Београда и Приштине

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак сигнализирао је на кораке које ће у наставку процеса дијалога  бити предузети „у наредним месецима”, преносе приштински медији.

Лајчак је током посете Риму одржао низ састанака са високим италијанским званичницима, са којима је разговарао о дијалогу Београда и Приштине који води званични Брисел.

Европски изасланик за дијалог је посредством друштвених мрежа саопштио да се у Риму састао са Фабрицијем Сађом, саветником премијера Ђорђа Мелонија и генералним замеником секретара Министарства спољних послова Италије Карлом Ло Кашом.

Лајчак је у Бриселу имао састанке и са Дором Бакојанис, известиоцем Комисије за политичка питања ПССЕ.

Истакао хитну потребу за нормализацијом односа Беогада и Пришитне, додајући да је „она од суштинског значаја за стабилност региона, економски развој и напредак ка Европској унији“.

„Најинтензивнији део прошле недеље дефинитивно је била годишња безбедносна конференција у Минхену прошлог викенда. Учествовао сам на бројним догађајима фокусираним на Западни Балкан, укључујући јавну панел дискусију о будућности Западног Балкана, где сам истакао хитну потребу за нормализацијом односа између Косова и Србије. Ова нормализација је од суштинског значаја за стабилност региона, економски развој и напредак ка Европској унији“, написао је Лачак на друштвеној мрежи ИКС.

Потпредседник Владе у Приштини Бесник Бисљими изјавио је недавно да је одбио позив Брисела да се разговара о питању забране промета динара на Косову и оптужио специјалног изасланика ЕУ за дијалог између Косова и Србије Мирослава Лајчака због, како је навео, кршење принципа.

Понашање заменика косовског премијера Бесника Бислимија према званичницима Европске уније (ЕУ) је неприхватљиво, изјавио је јуче портпарол ЕУ Петер Стано.

„Надамо се да ће господин Бислими ценити напоре, уместо да неправедно оптужује званичнике ЕУ. Такво понашање је недопустиво“, рекао је Стано.

Бислими је рекао да је слањем овог позива Лајчак прекршио „принципе које је сам поставио“, јер је, према његовим речима, „први пут да је заказао састанак без претходног договора са странама и покушао да утврди дневном реду упркос принципима које је успоставио 2021. године, да се ниједна тема не ставља на дневни ред без сагласности страна“.

Бислими је рекао да се у Бриселу разговара само о основном споразуму, а да, према његовим речима, динар није део дијалога.

Повезани чланци

Back to top button