Лајчак разговарао са представницима опозиције и Српске листе

Специјални изасланик европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак разговарао је  са лидерима Демократске партије Косова, Демокртског Савеза Косова и Алијансе за будућност Косова. Од представника три највеће опозицине странке желео је да чује став о имплементације еворпског плана.

„Срео сам се са представницима партија ПДК, ЛДК, ААК, обавестио сам их о процесу и очекивања међународне заједнице, разјаснили су своје ставове, све је то део припрема за састанак 18. марта, важно је да и они чујте од нас, не само из медија и седница Скупштине. За мене су ови састанци постигли свој циљ“, рекао је Лајчак.  

Демократска партија Косова је резервисана према европском плану што је њен преседник Мемљи Красићи Лајчаку јасно ставио до знања. За њега је споразум непотпун и не бави се, како је рекао државним циљевима Косова, будући да у фокусу није обострано признање већ Асоцијација општина са српком већином. За неостварене циљеце Краснићи одговорост види у Куртију који није на време искористио подршку савезничких земаља.

Из Алијансе за Будућност Косова Рамуша Харадинаја поручено је да ће подржати европски план. После појашња појединих спорних детаља потпредседник ове странек Адриан Ђини је обећао да ће посланици Алијансе споразум гласати у и Скупштини.

„Харадинај је Лајчаку пренео мишљење ААК-а да у овом документу има достигнућа, разумемо да нема међусобног признавања, али споразум садржи елементе који Косово доводе у сасвим другу ситуацију. Нема промене у ставу ААК-а, ми подржавамо овај споразум“, рекао је Ђини.

Демократски савез Косова затражио је од Мирослава Лајчака појашњења чланова 7 и 10 европског предлога који се односе на самоуправу за српску заједницу али и о тачки која предвиђа спровођење свих досадашњих споразума а односи се на форирање Заједница општина са српском већином. Како је наведено у саопштењу ДСК захтева да у фокусу споразума буде обострано признање.

„Одрицање од признања је директна одговорност премијера Куртија и других уставних институција Косова“, наводи се у саопштењу.

На крају радног дана специјални изасланик Европске уније за дијалог са састао у Приштини и са представницима Срспке листе. Како је саопштено разговарали су о формирању ЗСО, заштити права српског народа као предусловима за даљу нормализацију односа.

Из кабинета Аљина Куртија  саопштено је да је приштински премијер спреман да потпише Споразум о нормализацији односа са Београдом те да је он тај став изнео током састанка са изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине.

Лајчакова посета Приштине одвија се уочи највљеног састанка у Охриду, а представнхик европске уније за дијалог београда и приштине је рекао да се очекује да се обе страе сложе и да споразум буде потписан 18. марта.

Повезани чланци

Back to top button