Лапље Село: Изгорео део кровне конструкције на стамбеној згради, општина станарима понудила привремени смештај

У пожару који је јутрос избио на кровној конструкцији зграде Б у оквиру  стамбеног комплекса у Лапљем селу, оштећено је неколико станова, на срећу нико није повређен.

Према изјавама станара узрок пожара је највероватније оџак који се запалио и захватио греде на кровној конструкцији зграде. Део крова се урушио тако да су три стана у поткровљу неупотребљива за живот јер се таваница обрушила, док је још један стан знатно оштећен и поплављен водом услед гашења пожара.

Станарима сва три стана понуђен је привремени смештај док се не заврши санација оштећења али су они то одбили.

Како је за Ризницу потврдио директор јавних служби општине Грачаница Владица Трајковић кабинет председнице општине обезбедио је привремени смештај за породицу чији је стамбени објекат претрпео највеће оштећење.

Владица Трајковић, директор јавних служби Општине Грачаница, фото; Ризница

„Ми смо разговарали са породицама и само је једна од њих изразила потребу да им се обезбеди привремени смештај, тако да кабинет градоначелнице већ ради на томе и у току дана ће породица бити збринута“, рекао је Трајковић.

Додаје да је комисија општине Грачаница ради на процени штете настала услед пожара.

„Они су обишли терен и ускоро би требало да сачине извештај о материјалној штети“, навео је Трајковић.

Радници ЈКП „Екологија“ ангажовани су на рашчишћавању шута и изношењу нагорелог намештај у становима које је захватио пожар.

Фото: Ризница

Полиција је обавила увиђај, извештај се очекује, а станари истичу да је пожар највероатније проузроковао оџак који се запалио.

Игор Јовановић, управник зграде у којој је горео кров, каже да су после пожара који је прошле године на исти начин и из истих разлога избио у суседној згради станари прикупили новац и очистили оџаке.

„Ове године су се сви станари договорили и прикупили новац, платили оџачара и очишћене су три вертикале, четврта је требало да буде очишћења и ето на несрећу догодио се пожар“, прича Јовановић.

Управник зграде, Игор Јовановић, фото Ризница

Станари све три зграде тврде да на њима има и доста грађевинских пропуста, односно да испод крова нема бетонске контсрукције, већ да је постављен кнауф као и то да се до самог оџака налазе дрвене греде које су прве почеле да горе када се оџак запалио.

 Већина станара зграда у Лапљем Селу греје се на чврсто гориво, дрва и угаљ што у периоду када је појачано грејање захтева већу опрезност.

Из ватрогасне службе у Лапљем Селу апелују на грађене који се греју на струју али и на дрва и угаљ да је неопходно да у току грејне сезоне, посебно и периоду када се појачано грејање због ниских температура неопходно да се поведе рачуна о исправности инсталација и о проходности оџака.

И.М,

Повезани чланци

Back to top button