Лапље Село: Отворен модеран средњошколски центар

Шеф канцеларије ЕУ на Косову Томаш Суњог званично је данас председници општине Грачаница Љиљани Шубарић предао на употребу модеран објекат Средњошколског центра у Лапљем Селу. На овај начин коначно је решен вишедеценијски проблем простора  броја средњих школа у општини Грачаница.

Изградњу Средњошколског центра у Лапљем Селу финансирала је Европске унија, а његова вредности износи близу 2,7 милиона евра.

Одлуку о изградњи Средњошколског центра Скупштини општине Грачаница донела је још пре 11 година. Радови на њој су почели 2017. а објекат званично требао да буде усељен још 2019. године.

Шеф Канцеларије ЕУ на Косову Томаш Сунјог појаснио је да су се у последње две године због пандемије коронавируса радови на школском центру одвијали успореним темпом. Како је рекао, на крају ипак срећан што један модеран и функционалан објекат предаје на употребу општини Грачаница, те да се нада да ће наставни кадар и ђаци објекат искористити на најбољи могући начин.

Фото: Ризница

„Чврсто верујемо да сви људи имају основно право на квалитетно школовање без обзира на етничку припадност. Уверени смо да ће запослени у овом објекту уложити крајње напоре да свим ученицима који ће овде похађати наставу обезбеде што боље образовање“, рекао је Суњог.

Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић рекла је да је данашњи дан дуго очекиван те да је с тога значајан и посебно важан како за општину тако и за квалитетно предуниверзитетско образовање омладине у овој средини.

„Ово је инвестиција од суштинског значаја за образовање које је основа сваког развијеног друштва“, рекла је Шубарић у обраћању.

Фото: Ризница

У објекту Средњошколског центра биће смештено неколико средњих школа које су по измештању из Приштине 1999. године наставиле са радом у више основних школа на територији општине Грачаница. Овде ће бити смештена Економска школа са 192 ученика, каже директорка Драгица Митић.

„Имали смо проблем што се тиче простора, сада са изградњом средњошколског центра добили смо своје учионице, своје кабинете, тако да ће настава бити на много квалитетнијем нивоу него до сада, мада смо се и до сада трудили да деца добију потребно знање“, рекла је Митић.

Медицинска школа са 384 али и Гимназија са 312 ученика биће измештене у нови простор. Дејан Денић директор Гимназије очекује да ће школа бити пресељена у нови објекат већ наредног месеца.

Директор Гимназије Дејан Денић, фото: Ризница

„Очекујемо да се сада после распуста договоримо са начелником школске управе око промене распореда и почетка наставе. До сада нам је настава почињала од 6.50 а сада ћемо видети да то буде у 7.30. Очекујемо да од следеће недеље направимо тај договор и да се најкасније до првог марта и преселимо“, каже Денић. 

Средњошколски центар је функционални, модеран вишенаменски простор за учење, наставне и спортске активности. Поред модерних и пространих учионица, спортске хале и спортског игралишта у дворишту, објекат располаже са великим бројем модерно опремљених кабинета и лабораторија за наставу.

Општина Грачаница је помогла у опремању школе потребним намештајем, а како је речено усељавање школе биће у координацији са Одељењем за образовање при локалној самоуправи.

Повезани чланци

Back to top button