Лазар Вучковић, песник који је изменио дух и естетику српске поезије на КиМ

Песнички сусрети „Лазар Вучковић“ посвећени косовско-метохијском писнику и новинару који страдао у Охридском језеру почели су данас у Горњем Селу, песниковом месту рођења. Награда за најбољу поезију објављену у часопису „Стремљења“ ове године је додељена Видаку Масловарићу.

Двадесетак песника са новинарима Новинско издавачке установе „Панорама – Јединство“ најпре су положили цвеће крај спомен бисте Лазара Вучковића, у Горењем Селу, а затим су испред куће у којој је рођен, свачено отворили 54. по реду Песничке сусрете.

„Моје је велико задовољство што смо данас овде где се дух и стваралаштво Лазара Вучковића и најбоље осећа и одакле се винуо у песничке и новинарске висине, јер Лазар је био и новинар нашег листа. Нажалост, отишао је прерано и већ 56 година није са нама, али Лазар живи кроз своју ванвременску поезију коју нам је подарио. Он је заиста дао значајно дело у свом земаљском кругу за савремену српску поезију, а појавио се као покретачки дар који је изменио и дух, и естетику тадашње српске поезије на Косову и Метохији“, рекла је директорка и главна и одговорна уредница Новинско издавачке установе „Панорама – Јединство“ Рада Комазец.

Ове године је награда за најбољу поезију објављену у часопису „Стремљења“ уручена је песнику Видаку Масловарићу.

„Говорити о пострадању и смрти, а не поменути Косово и Метохију није могуће, јер овај усудни простор вековима сведочи империорност једних и бахатост других. Косово је наша колевка и наш гроб, оно је наша заклетва, наша клетва. Косово је наша кућа староставна, наш језик, корен наше духовности, а без тога шта бисмо заправо били“, рекао је добитник награде.

Учесници овогодишњих сусрета крај спомен бисте пострадалог песника, фото: Грачаница онлајн

Песнички сусрети „Лазар Вучковић“ трају већ више од пола века, а песници тврде да је Вучковић био један од најбољих српских писаца тог, али и овог времена.

„То је једна можда од најоргиналнијих поетских притока, не само на косовском поетском небу него и шире. Он је од оних, рођених песника. У његовим песамама његово Горње Село, родитељи, пријатељи, завичајни цвет, небо, извори.. то је све било присутно, осећа се како ветар њише гране, осећа се како птице цвркућу, како жубори поток, али оно што чини срж ове позије јесте зато што носи један уверљив поетски глас и једну метафизичку студ која није превазиђена на овом простору“, казао је песник Радомир Стојановић.

А поред тога што је био један од најзначајнијих послератни песника на Косову и Метохији, Лазар Вучковић је био и истакнути новинар.

„Oн је био и сјајан репортажер, писао је дивне репортаже о овдашњим људима, о малим стварима и оставио дубок траг у српској поезији, не само поезији Косова и Метохије. Тако да сам ја посебно срећан што откад пишем нисам пропустио ниједан Песнички сусрет Лазара Вучковића“, истакао је песник Ранко Ђиновић.

Своје стихове, песници су данас казивали и у Призренској богословији где су љубазно дочекани од стране оца Исидора и професоркe Валентине Питулић.

Песнички сусрети „Лазар Вучковић“ настављају се и сутра, па ће песнички караван у 9.20 часова посетити ОШ „Вук Караџић“ у Прилужју и дружити се са ђацима из ове школе. Завршна манифестација ће се одржати у Митровачком двору у Косовској Митровици од 12.30 часова.

(Грачаница онлајн)

Повезани чланци

Back to top button