Лепосавић: Јавна расправа о експропријацији земљишта

Јавна расправа поводом нелегалне експропријације земљишта на територији општине Лепосавић, коју спроводе приштинске власти, одржава се дана у скупштинској сали општине Лепосавић.

Влада у Приштини донела је одлуку о одузимању 83 хектара земљиша у власништву Срба у Дрену и Лешку са намером да ту изгради полицијску или војну базу као и више од 50 хектара на територији општине Зубин Поток.   

Адвокат Небојша Влајић који пред косовским правосуђем заступа грађане Зубиног Потока и Лепосавића каже да предстоји тешка борба, али се нада да у тој борби суд има све услове да уважи тужбе грађана и да преиначи одлуку о експропријацији земљишта у општинама на северу Косова.

Влајић је за Спутњик изјавио да је у питању велика површина земљишта коју приштиснке власти насилно одузимају.

„У Лепосавићу укупно 83 хектара, а у општини Зубин Поток укупно се налази 50 хектара“, напоменуо је Влајић и додао да одлуком нису обухваћени само власници земљишта већ да су оштећена читава села или групе села.  

„Оштећено је становништво у читавој општини, мења се начин живота, доводи се војна или полицијска база јер још увек не знамо шта ће ту да буде и питање је да ли ће се ту моћи живети као што се живело раније. Према томе, читава српска заједница је оштећена јер је спроведена једна одлука мимо мишљења грађана, власника земљишта и свих правних норми. Што се тиче укупно оштећених из општине Лепосавић,тужбу је поднело 21 лице, а упола мање из општине Зубин Поток, рекао је Влајић.  

Објаснио је да је Тужба је поднета Врховном суду, али да је закон потпуно нејасан јер је врло нејасно питање да ли о тужби одлучује Врховни или Основни суд.

Повезани чланци

Back to top button