Летње или Духовске задушнице

Српска православна црква и верници данас обележавају летње или Духовске задушнице.

На Задушнице се обилазе гробови и пале свеће преминулима. Такође, моли се за опрост грехова и своје претке, сећајући се својих покојних рођака и пријатеља.

У црквама се служи парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе се обилазе гробови најближих, где се упали свећа и чита молитва.

Ко не може најмилијима да оде на гроб, свећу запали у цркви.

Свећа је симбол светлости Христове, која треба да нас подсјети на свјетлост којом Христос обасјава душе преминулих.

Задушнице падају увиек у суботу – Зимске задушнице су пред Месне покладе, у суботу пред Духове су летње задушнице, Михољске су у суботу пред Михољдан, а јесење, Митровске задушнице у суботу пред Митровдан.

Молитва за покојне

“Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на васкрсење у живот вјечни, и све упокојене у побожности и вјери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагријешише ријечју, или дјелом, или мишљу. И усели их у мјеста свијетла, у мјеста свјежине, у мјеста одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, гдје гледање лица Твога весели све од вијека свете Твоје. Даруј им царство Твоје и учешће у неисказаним и вјечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу. Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, и Благим, и

Повезани чланци

Back to top button