Лица за посебним потребама лечиће се из буџета за затворе

Изгласавањем буџета за затворе у Скупштине Косова отвориће се могућност пројекта намењеног за третман лица са посебним потребама чија је укупна вредност 412.924 евра, саопштила је Косовска казнено поправна служба, преносе приштински медији.

Како се наводи у саопштењу, Здравствене установе за лечење особа са посебним потребама сместиће се у Казнено поправном заводу Дубрава и покриваће здравствене услуге лица лишених слободе, посебно осетљивих група са посебним потребама, лица са суицидним намерама и акутним поремећајима. Овде ће такође бринути и о особама са привременим или менталним поремећајима као и онима који се лече од болести зависности. Додаје се да ће овде бити омогућено супституционо лечење, одређиваће се радна терапија али и рехабилитацију, уз пружање адекватне здравствене заштита на раду без угрожавања безбедности.

Установа ће наведеним категоријама лица са посебним потребама омогућити хуман, достојанствен, професионалан и адекватан третман. Лечење у установи обављаће се по свим важећим светским стандардима, а за реализацију пројекта, Казнено-поправна служба Косова захваљује се америчкој амбасади, ЕУЛЕКС-у и Одељењу за затворско здравство као и, како се наглашава, министарку Аљбуљени Хаџију захваљујући којој је овај програм и реализован.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button