Подршка Чешке да Косово добије визну либерализацију

Чешки шеф дипломатије Јан Липавски борави у Приштини где се након састанка са поторедседником косовске владе Бесником Бисљимијем обратио јавности рекавши да његова посета долази у време чешког председавања ЕУ којој је један од приоритета Западни Балкан укључујући и Косово.

Липaвски је навео да је потребно још порадити на питању виза те нагласио да су обе стране на добром путу како би се овај процес окончао, преносе приштински медији.

Рекао је да су његова очекивања у том правцу велика.

„Желео бих да кажем да је наша порука да ваша земља може да рачуна на подршку Чешке у области владавине права. Ово је моја прва посета Приштини и долази у време када Чешка председава ЕУ. Желим да кажем да је Западни Балкан, укључујући Косово, један од наших приоритета за што већи напредак по питању интеграција, укључујући и визни режим. Има још посла, али смо на добром путу да нађемо политичку подршку да завршимо овај процес. Предстоји нам неколико техничких састанака који ће резултирати позитивном одлуком за Косово. Чешко председништво ради на овом пољу и ми то подржавамо“, рекао је Липaвски.

Није могао да наведе прецизан датум када Приштина може да рачуна на безвизни режим за своје грађане потврдивши да се чека пристанак Холандије која се још увек противи одлуци о укидању виза. Липaвски је потврдио да му је министар иностраних послова Холандије рекао да се прво разматрају технички аспекте како би могли да донесу полилтичку одлуку о укидању виза.

Чешког дипломату је данас угостила и председница приштинских институција Вјоса Османи.

Нагласила је да је кључно да се процес визне либерализације оконча током чешког председавања Саветом ЕУ, како би се, како је рекла, „отклонила ова велика неправда према народу Косова“.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button