Липљан: Опљачкане две стaрице

Непознати нападачи упали су у ноћи између 9. и 10 јула у кућу Мирке Симеоновић (78), у некадашњој улици Вере Дејановић бр 10, у  ужем центру Липљани као и у кућу Будимке Дејановић (80) која се налази 200 метара даље у суседној улици.

Обе старице живе саме. Како је за Ризницу испричала Мирка Дејановић, она је попила лекове и легла да спава. Када су ујутру пробудила затекла је испретурану кућу и поломљена улазна врата.

Старица је приметила да јој недостају 300 евра, слушни и апарат за притисак.

Будући да су јој лопови украли и мобилни телефон, она је видно уплашена отрчала до првих комшија, Албанаца, и замолила их да обавесте њену ћерку и полицију о ономе шта се догодило.

Други напад десио се исте вечери две стотине метара даље, у кући у којој сама живи осамдесетогодишња Будимка Дејановић.

Лопови су разбили стакло на улазним вратима отворили их са унутрашње стране и ушли у кући. Према изјави видно узнемирене старице лопови су јој ножем претили да ће је заклати и тражили да им да новац.
Будући да Будимка живи сама и да осим социјале нема других примања, лопови су направили преметачину, а немоћној жени запретили на српском да ће поново доћи по новац уколико прода земљу.

Будимка каже да су јој однесена сва документа и уштеђевина коју је чувала, те да сада до првих примања нема ни за хлеб.

Иако јој је син јединац страдао у рату, а супруг од туге доживео мождани удар и убрзо се упокојио, Мирка не намерава из Липљана. Овде јој је, каже, најлепше. У најтежим временима ту се скућила и ни од чега са супругом стекла све.

Њено двориште је права зелена оаза између бетоснких зграда које су окружиле две кућице и плац од 11 ари. Окружена Албанцима каже да је од комшија није страх, већ од оних који долазе са стране.

Испричала је да су јој пре годину дана у двориште упали непознати Албанци и почели да јој прете. Реаговале су прве комшије, Албанци, позвали полицију која је убрзо отерала хулигане.

Оба случаја недавних крађа пријављена су полицији.

У улици Вере Дејановић недалеко од липљанког Дома Здравља живе шест српских породица.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button