Љиљана Шубарић: Нисмо разменили парцеле, власнику понуђен пропорционални део општинског земљишта, информације у јавности произвољно и злонамерно тумачење одлуке    

Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић je саопштила да су информације о замени 17 хектара општинског земљишта за 18 ари приватног нетачне те да представљају произвољно тумачење ове одлуке.

Наводи се да је истина да се Општина Грачаница дугорочно и стратешки бори да заштити интерес српског народа у Грачаници те да је нажалост, површним и нетачним тумачењима дошло до узнемирења јавности док је истина је остала у другом плану.

„Одлуком Скупштине општине Грачаница од 28. септембра, општина је добила 18 ари земљишта у категорији путне инфраструктуре, на ком постоји важан стратешки локални пут у оквиру стамбене зоне. Као компензација је власнику тог инфраструктурног земљишта понуђен пропорционални део опшинског земљишта на ободу Грачанице, а никако 17 хектара како се то у медијима погрешно наводи. Тек када надлежне институције – Министарство локалне самоуправе, Министарство пољопривреде, а након свих Министарство финансија изврше процену вредности оба земљишта, утврдиће се који део од 17 хектара на ободу Грачанице ће бити размењен, а процене стручних служби су да то неће бити више од 1/6 поменуте парцеле – камењара“, образлаже се у саопштењу.

Појашњава се да се поменуто земљиште налази „удаљено до Грачаничког језера и категорише се као земљиште треће категорије“  те да у реалности представља камењар без струје, воде или било какве пратеће инфраструктуре.  

„На њему није могућа никаква градња насеља или других објеката којима би се мењала етничка структура Грачанице или околних насеља како појединци злонамерно тврде. Да на овом делу земљишта није могућа никаква градња сведочи и важећи Општински Развојни План 2014-2029 да на поменутој Општинској парцели није планиран никакав вид градње.

Дакле, да будем сасвим јасна, општина добија 18 ари употребљивог и стратешки важног инфраструктурног земљишта које се користи за пут, за део неупотребљивог земљишта – камењара од око 3 хектара на ком није могућа никаква градња“.

У саопштењу се даље наглашавада да ни на који начин није угрожен јавни интерес грађана Грачанице, већ да је он је сачуван добијањем стратешки важног инфраструктурног земљишта – пута у стамбеној зони.

„Нажалост, они којима је политика испред интереса грађана, тако нешто нити желе нити могу да виде и разумеју, а оптужујући друге, полазе од себе и свих злоупотреба које су сами починили. Општина Грачаница наставиће да се бори и заступа једино интересе српског народа и од такве политике никада нећемо одустати“, закључује се у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ: Општина Грачаница разменила 17 хектара општинске имовине за 18 ари приватне

ПРОЧИТАЈТЕ: Реаговања на одлуку општине Грачаница о замени земљишта

Повезани чланци

Back to top button