Љубав и људи дају смисао – у Шилову представљена збирка поезије Милице Станојевић Симоновић (видео)

Збирка мисаоне, љубавне и родољубиве поезије Милице Станојевић Симоновић из Жегре код Гњилана  „Постоји смисао“ промовисана је у Шилову у оквиру програма Видовданских свечаности. Песме растужују али и надахњују поруком да људи и љубав дају смисао свему, рекле су Миличине колеге говорећи о њеној поезији.

Председник друштва књижевника Косова и Метохије Новица Соврлић истиче да је збирка поезије Милице Станојевић Симоновић велико освежење за српску књижевност на Косову и Метохији те да је њена основна мисао потреба да будемо људи.

„Потка, идеја и основа читаве књиге јесте питање: постоји ли смисао да будемо људи и одговор на то питање требало би да буде да има смисла и да он постоји“, рекао је Соврлић.

Песник и сликар Срећко Симић каже да у поезији Милице Станојевић Симоновић свако од нас може пронаћи део себе.  

Док пише о колевци нашег постојања песмама и позивом просветног радника чува традицију, језик и писмо, назначио је у рецензији овог издања Станислав Којић.

Миличина поезија је истовремен сетна и узвишена, јер се песникиња, на себи својствен начин, у потрази за смислом, буди и бори са свим недаћама, рекла је професорка српске књижевности и језика Радмила Миљковић.

Збрика мисаоне, родољубиве и љубавне поезије настала је као одговр на једноставно питање Миличиног сина – одакле је мама дошла и где је некада живела.

„Сви моји септембри“, „Господе“ и „Нисмо се договорили“ су целине у оквиру којих ауторка успева да искаже бол и тугу због напуштања родне куће и села, прераног одрастања, прекинутих снова и надања те да у свакодневној борби пронађе и потврди смисао живота.

Не пропушта да каже да када живот доживимо као чаролију и путовање немамо разлог да будемо љути и разочарани.

Писањем поезије Милица Станојевић Симоновић је почела да се бави још као средњошколка. Већ 18 година ради као професор српског језика и књижевости. До сада су штампане њене збирке песама «Вапаји за уточиштем» и «Одметница».

Мајка је троје деце, живи и ради у Шилову код Гњилана.

И. Миљковић  

Повезани чланци

Back to top button