Мацаљка или мацаница много варијанти истог јела

Мацаљка“ или „мацаница“ је јело које се припрема од паприке, укусељеног млека и сира. Посна варијанта прави се од сушених парпирка са низа – „везенке“, како је зову у појединим деловима Косова и Метохије, која се измрви а потом се у њу додају празилук, црни или белик лук али и парадајз.

Варијација на исту тему има много, а у сваком крају се спрема мало другачије. Све домаћице по правилу тврде, да је мацаљка која се спрема код њих најукуснија и „права“.

У појединим деловима Косовског Поморавља паприка се кисели са млеком и сољу и касније се у њу додају грудвице сира, у другим крајевима спремају је без сира, негде додају и мало сецканог белог лука што јело чини посебно пикантним.

Фото: Литера

За све делове Косова и Метохије где се она спрема заједничко је да се јело зове „мацаљка“ или „мацаница“ управо због тога што се она не једе кашиком нити виљушком већ умакањем хлеба у тањир или „каленицу“.

Сви се слажу са тим да је најукуснија када се једе са старинском погачом која се спрема од брашна и соде. Посна или мрсна мацаљка, у зависности од доба године, са сувом или свежом паприком и парадајзом, била је неизоставно јело на косовској софри.

У последњој, четвртој епизоди ТВ серијала „Косовска софра“ мацаљку смо правили у Партешу. Радмила Столић из овог места западно од Гњилана учила је Хелену спремању мацаљке али и старинске погаче са содом. Осим јела Радмила је Хелени причала о обичајима и томе како се некада живело на селу.

Серијал се емитује на програмима ТВ Мост из Звечана, РТВ Грачанци, РТВ Пулсу из Шилова и РТВ Миру из Лепосавића. Подржан је од стране Министарства за информисање и телекомуникације Р. Србије.  

Повезани чланци

Back to top button