Мала Госпојина, градска слава Обилића и дан општине Грачаница   

Српска православна црква и њени верници славе празник посвећен рођењу Пресвете Богородице, један од највећих женских празника који се у народу празнује као Мала Госпојина, Мала Госпођа, или Мала Богородица.

Мала Госпојина је слава Општине Грачаница али и храмовна и градска слава Обилића. Парох Александар Нашпалић, пред неколицином верника, служио је празничну литургију у недовршеном храму Рођења Пресвете Богородице у Обилићу.  У овом градићу данас живи педесетак Срба, а некада их је било више од пет хиљада.

Празник ће свечано бити обележен и у Грачаници где се одржава литургија након које ће одржати литија која ће се, како је најављено, кретати од манастира до зграде општине Грачаница.

Сечење славског колача, које се до сада обављало у манастиру, ове године ће се обавити испред општинске зграде у 11 часова.

Пресвета Богородица је рођена у Назарету, од остарелих и праведних родитеља Јоакима и Ане. По оцу и његовим прецима, била је од царског рода Давидовог, а по мајци и њеним прецима, од рода првосвештеничког.

Јоаким и Ана дуго нису могли да имају деце, али им је Бог услишио молитве и под старе дане подарио ћерку.

Дали су јој име Марија и заветовали се да ће она служити Господу. Дева Марија, плод молитви својих родитеља, одведена је у храм када је имала три године, са 14 година се вратила у Назарет где јој је, како учи хришћанство, саопштена благовест да ће родити Сина Божијег.

На икони се догађај рођења Свете Деве Марије представља тако да мајка Ана лежи на постељи, новорођена Марија у колевци, а окружени су многим сродницима.

Мала Госпојина је означавала време када се почињало са орањем и сетвом. Такође су у то време прављене и разне сточарске свечаности.

Уколико буде ведро небо верује се да ће јесен и зима да буду благи, без много хладних дана. Данас не би требало да се чисти кућа, пере веш и обављају други кућни послови.

Повезани чланци

Back to top button