Mala Gospojina, gradska slava Obilića i dan opštine Gračanica   

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice, jedan od najvećih ženskih praznika koji se u narodu praznuje kao Mala Gospojina, Mala Gospođa, ili Mala Bogorodica.

Mala Gospojina je slava Opštine Gračanica ali i hramovna i gradska slava Obilića. Paroh Aleksandar Našpalić, pred nekolicinom vernika, služio je prazničnu liturgiju u nedovršenom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Obiliću.  U ovom gradiću danas živi pedesetak Srba, a nekada ih je bilo više od pet hiljada.

Praznik će svečano biti obeležen i u Gračanici gde se održava liturgija nakon koje će održati litija koja će se, kako je najavljeno, kretati od manastira do zgrade opštine Gračanica.

Sečenje slavskog kolača, koje se do sada obavljalo u manastiru, ove godine će se obaviti ispred opštinske zgrade u 11 časova.

Presveta Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog.

Joakim i Ana dugo nisu mogli da imaju dece, ali im je Bog uslišio molitve i pod stare dane podario ćerku.

Dali su joj ime Marija i zavetovali se da će ona služiti Gospodu. Deva Marija, plod molitvi svojih roditelja, odvedena je u hram kada je imala tri godine, sa 14 godina se vratila u Nazaret gde joj je, kako uči hrišćanstvo, saopštena blagovest da će roditi Sina Božijeg.

Na ikoni se događaj rođenja Svete Deve Marije predstavlja tako da majka Ana leži na postelji, novorođena Marija u kolevci, a okruženi su mnogim srodnicima.

Mala Gospojina je označavala vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom. Takođe su u to vreme pravljene i razne stočarske svečanosti.

Ukoliko bude vedro nebo veruje se da će jesen i zima da budu blagi, bez mnogo hladnih dana. Danas ne bi trebalo da se čisti kuća, pere veš i obavljaju drugi kućni poslovi.

Povezani članci

Back to top button