Манастир Високи Дечани: Коме смета и ко је упоран да избрише манастир са Гугл мапе?

Из Манастира Високи Дечани је саопштено да најновији пример брисања имена овог српског православног манастира из 14. века, који је на листи светске културне баштине УНЕСКО, јесте отворена провокација која се понавља трећи пут последњих година и за коју су одговорни регионални администратори Гугл мапса за овај део Балкана и они који им сервирају лажне информације.

Како се наводи најновијом провокацијом не само да се отежава приступ манастиру, већ се показује да се он преко ноћи може избрисати са мапе и то само зато што је српски православни и што некоме смета.

„Претходних година су нас намерно измештали код Лесковца, ван Косова и Метохије, други пут су уместо манастира ставили назив кос. албанског хотела који је 4 км даље, а сада су једноставно избрисали име манастира на његовој локацији и ставили га у центар града Дечани“, наглашава се у саопштењу које је објављено на фејсбук страници страни манастира.

Наглашава се да је сваком познаваоцу функционисања ИТ технологија јасно је да се ради не о случајној грешки, већ о отвореној провокацији, посебно имајући претходне примере.

„Није тешко погодити ко иза тога и стоји и који су разлози. Посетиоци манастира иначе тешко налазе пут до овог значајног средњовековног споменика зато што локалне косовске албанске власти упорно одбијају да поставе адекватне знаке о једном од најзначајнијих историјских објеката на Косову и Метохији, који је и под заштитом УНЕСКА. Посетиоци неретко залутају у споредне улице и једини прави знак стоји непосредно близу манастира, на месту где га чувају саме снаге КФОР-а. То све говори о односу локалних власти према манастиру“, појашњава се у саопштењу.

Подсећа се да се манастир Дечани суочава не само са континуираним притисцима власти у Приштини и упорним настојањима да се промени историја манастира, већ се не преза и од тога да се он избрише са мапе.

„Да не помињемо четири оружана напада локалних албанских екстремиста. Све ово још једном показује степен угрожености овог манастира као и целе баштине СПЦ на Косову и Метохији и неопходности његове свеобухватне заштите од оних који би преко ноћи да промене историју и онемогуће нормалан живот светиње која постоји 7 векова“, закључује се на крају.

Повезани чланци

Back to top button