„Медимус“, фестивал средњовековне музике у амбијенту који је у сагласју са песмом

Међународни фестивал средњовековне музике „Медимус“, пети по реду, ипак је одржан и ове године, премда је измештен на другу локацију и уместо последњег викенда у августу одржан је првог у октобру, уз додатне мере опреза због пандемије Ковида 19.   

Због свеопште ситуације у вези са коронавирусом програм фестивала ове године уместо три сведен је на две вечери, а публике свакако није мањкало.

Част да а капела певањем отворе фестивал, припала је вокалном саставу Браћа Теофиловић, који, како се чуло, своју музику интерпретирају аутентичним, до сада незабележеним двогласом, што их с разлогом сврстава у јединствену музичком појаву на Балкану.

„Ова брда, планине које се уздижу изнад старог града, као да су у неком сагласју са песмом, као да је песма негде изникла из ових простора и носећи тај осећај и ми смо се осећали предивно“, рекао је Ратко Теофиловић након одржаног концерта.

Нагласио да је за састав „Теофиловић“ посебно инспиративно певати у Архангелима, те да је њихов начин певања радо прихваћен код домаће али и стране публике.

„Странци су одушевљени нашом музиком и то је архетип који носи цивилизација и који има једну универзалну поруку. Ми углавном певамо о љубави, да ли је мотив, природа или печалба, да ли је песма свадбена или обредна уопште није важно, јер се осећа љубав која живи кроз песме и ствараоца. Многи то повезују са грегоријанским коралима или класичним извођењем неке старе духовне музике, важмо је да сваки човек на планети разуме такве поруке када му их кроз овакав вид певања, на аутентичан начин, пренесете“, рекао је.

Исте вечери наступала је и драмска уметница Марија Бергам.  

Организатори су раније већ навели да ће ове године „Медимус“ бити одржан у измењеним околностима, уместо као до сада у атријуму Цркве Светог Спаса у призренској Поткаљаји, у порти манастира Светих Архангела код Призрена.

Простор није акустичан као атријум цркве Светог Спаса али средњовековни манастир надомак царског града, надахњује с неке друге стране, па су се музичари лепо осећали док су публици изводили сваки такт своје музике, оценили су организатори.

Александра Новаков, историчар, стручни сарадник Лексикографског одељења Матице српске, члан и секретар Косовскометохијског одбора Матице српске, и једна од организатора „Медимуса“ истиче да је за посетиоце штампана брошура као подсетник на досадашње фестивалске програме.

„Оно што је занимљиво јесте да се на почетним странама налази рад Паје Јовановића – Крунисање Краља Душана у Скопљу, као и краћи текст о првом средњовековном српском музичару. Био је то Драган Призренац који је приликом царевог крунисања свирао царско коло“, рекла је Новаков.

Подсетивши на околности због којих се ове године „Медимус“ одржава на другој локацији, председник Друштва пријатеља манастира Светих Архангела Бојан Бабић не скрива задовољство што све протиче по плану и наглашава да манастирски амбијент даје посебну ноту и драж фестивалу.

„После прве фестивалске вечери, гости су задовољни али и ми“, рекао је Бабић.

Подсетивши да је Друштво пријатеља манастира Светих Архангела код Призрена један од покретача акције обнове манастира Светог Пантелејмона у царском граду, каже да је обишао радове, те да се нада да ће за десетак дана све бити готово.

Наступ интернационалног Ансамбла „Медимус“ хора и оркестра Призренске богословије обележили су други фестивалски дан.

Међународни ансамбл изводио је музику из периода 13. и 14. века.

„Заиста ми је велика част и посебно задовољство да ме је професор Дарко Карајић позвао да будем део ансамбла „Медимус“. Медимус сваке године има различите чланове који наступају. Замисао је да је то буде један међународни Ансамбл, тако да нам долазе колеге музичари из региона и света. Изводимо музику средњег века на старим инструментима тако да оживљавамо дух тог времена“, каже Катарина Божић, диригент по професији али је са саставом „Медимус“ наступала и као локани солиста.

Божићева додаје да се традиционална косовска песма нипошто не сме заборавити и да се посебно извођачи морају трудити да она буде што више присутна широм Србије.

Дарко Карајић, професор на Факултету Музичке уметности у Београду и члан Ансамбла „Ренесанс“ нагласио је да је велика срећа али и привилегија да у постојећим околностима успева да се одржи трајање Међународног фестивала средњовековне музике.

Учесници фестивала присуствовали су и службама у манастиру Светих Архангела, а програм „Медимуса“ био је употпуњен и изложбом слика са ликовне колоније „Јесен у Призрену“ која сваке године окупља десет академских сликара из земље и региона.

Друштво пријатеља Манастира Светих Архангела и Фондација Свети Архангели у сарадњи са Домом културе у Грачаници стоје иза организације овогодишењег „Медимуса“.

И. Миљковић – О. Радић

Повезани чланци

Back to top button