Мердаре: Приведен координатор РИК-а и заплењен изборни материјал


Припадници Косовске полиције привели су вечерас око 22:30 минута, на административном прелазу Мердаре, без икаквог правног основа и кривичног дела, координатора Републичке изборне комисије Марка Јанковића, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Даље се додаје да се „Јанковић налазио у пратњи два камиона која су превозила изборни материјал РИК-а за предстојећи референдум на Косову и Метохији, који је био најављен ОЕБС-у на КиМ. Координатор РИК-а је одведен у непознатом правцу“ .

„Истовремено, припадници Косовске полиције запленили су два камиона која су превозила изборни материјал и привели и возаче камиона, као и Јанковићевог возача“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

„О овој грубој демонстрацији силе и кршењу споразума хитно сам вечерас обавестио и специјалног представника за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и захтевао да Јанковић и тројица возача буду пуштена на слободу. Реч је о скандалу огромних размера и последица“, пише у саопштењу.
Наводи се да је „на лице места одмах упућен и српски официр за везу како би помогао приведенима“

„Координатор РИК-а и камиони са референдумским материјалом упутили су се вечерас да материјал предају предају представницима мисије ОЕБС која је на терену задужена за организовање референдумских радњи.

„Међутим, уместо представника ОЕБС које смо званичним писмом данас обавестили о пошиљци материјала, наше представнике сачекало је 10 аутомобила Косовске полиције. Управо је мисија ОЕБС на КиМ била дужна да вечерас преузме изборни материјал у складу са мандатом који има на терену, али и исказаном спремношћу за организовање референдумског изјашњавања, о чему су нас обавестили и у писму од 22. децембра прошле године. Међутим, вечерас Мисија ОЕБС не само да није преузела референдумски материјал, него се није ни појавила на Мердару, где је требало да преузме материјал, онако како је то чињено сваки пут до сада у ранијим изборним процесима, пише у саопштењу Канцеларије.

Повезани чланци

Back to top button