Мештани Новог Бадовца и Сушице блокирали пут, више од 10 дана немају воду

Педесетак мештана Новог Бадовца и Сушице, у знак упозорења, на сат времена су блокирали пут између Грачанице и Сушице јер, кажу, више од 10 дана немају воду.

Током блокаде пута, којљ претходно није била најављена, умало је дошло до инцидента.

Срби из два села надомак Грачанице нису желели да пропусте ни једно возило. Захваљујући присебности осталих грађана спречен је физички обрачун између албанског возача који је на силу желео да укони блокади и локалног Србина који га је у томе спречио.

На место догађаја убрзо је дошао и председник Општине Грачаница и мештанима предложио да се пут ослободи за саобраћај, а да потом разговарају о проблему несташице воде, у циљу његовог решавања.

Поповић је грађане упознао да са се са истим проблемом суочавају више од месец дана и мештани Грачаници као и станари у зградама на Падалишту, те да су без воде остају и делови Лапљег Села.

Мештани су захтевали да воду добију у току дана, јер, како су рекли без ње је немогуће живети ни дан, а не више од десет.

„Причате нам о корони и како треба да одржавао хигијену, а како без воде. Један дан вез воде је тешко а не десет, још имамо и малу децу“, рекла је за Ризницу Зорица Јовановић из Сушице код Грачанице.

Срби из Бадовца се слажу са рестрикцијама јер знају да у акумулацији Грачаничког језера нема довољно воде, али наглашавају да рестрикције воде треба да буду подједнаке за све.

„Пробајте да Приштини искључите воду па ћете видети како ћете проћи“, рекао је мештанин Сушице Момир Јовановић који сматра да је Компанија за водоснабдевање из Приштине главни кривац за насталу ситуацију.

Такође су нагласили да су на овакав вид протеста били приморани због бахатости Регионалне компаније за водоснабдевање из Приштине те да се протести не односе на незадовољство радом локалне власти.  

Директор Одељења јавних служби Општине Грачаница Владица Трајковић, појаснио је окупљеним грађанима да има редовне састаке са представницима Регионланог водовода из Приштине али да они немају резумевања за захтеве локалне самоуправе. Како је појаснио, надлежни из Општине Грачаница траже да распоред рестрикција буде такав да воду подједнако имају сви у равномерним временским размацима.

Састанак мештана Новог Бадовца и Сушице са преставницима општине Грачаница најављен је за данас у 15 часова.

Мештани два села надомак Грачанице најављују радикалније протесте.

Након што су од председника општине Грачаница добили обећање да ће се потрудити да проблем буде решен блокаде пута су укоњене.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button