Метохијски Срби опростили се од чувара Пећког трона: Митрополит, наш заступник пред Богом кад нам је најпотребније

Молитвено и поменом у цркви Успења Пресвете Богородице, Срби из Ораховца опростили су се од Митрополита Амфилохија којег ће памтити по посетама и помоћи у најтежим тренуцима.

Срби са Косова и Метохије никада неће заборавити оно што је митрополит чинио за њих.

„Када је нама било најтеже Митрополит нас је посећивао. У тешким послератним данима сакупљао је тела и посмртне остатке убијених Срба по потоцима, пољанама, јаругама, обављао опела и сахрањивао, не хајући због тога  што је и његов живот био угрожен. Он је величина и као човек и као духовник. Јер како се каже – У добру је лако добар бити, на муци се познају јунаци.  Он је Бога носио у сваком тренутку и није се бојао за свој живот,“ рекао је отац Веља, ораховачки парох.

Као молитвени поздрав блаженопочившем егзарху Пећког и чувару трона Светог Петра Цетињског звонило је звоно на цркви Светог Архиђакона Стефана у Великој Хочи.

У беседи после службе на празник Светог Прохора Пчињског, отац Стефан, игуман манастира Светих Врача у Зочишту, говорио је о великим и бесмртним делима блаженопочившег Митрополита црногорско- приморског.  

„Митрополит Амфилохије је мисионарио и био заиста и отац и пастир свима нама. Страдао свуда по свету проповедајући реч Божју. Страдао је од злих гласова, од оних који су мрзели на добро, од злих сила које су подстрекавале и властодршце земаљске и недобронамерне. Он је мисионарио у Латинској Америци, био нам је отац и овде на Косову и Метохији, не само када је 1999. године долазио да сахрањује побијене, да са нама подели крст, да плаче са онима који су били тужни и који су крварили већ је стално бринуо о нама до овога часа и момента.“, рекао је игуман Стефан.

Игуман Стефан је подсетио на велику улогу блаженопочившег Митрополита у обнову православних храмова, монаштва и свештенства у Црној Гори. Нагласио је његов огроман значај у  обнови више од 800 православних цркава и манастира.

„Бог га је подигао до епископског чина да би могао да мисионари и буде пастир овцама словесним да свакога ко хоће приведе на пут спасења. Био је пример и молитвеник зато је оставио иза себе толико дела која сведоче о његовој доброти, о његовом подвигу скривеном које је он још од Аве Јустина и код старца Пајсија Светогорца спроводио, који се данас заједно са њим радују на небу, заједно са Светим Петром Цетињским где је 30 година у његовој кући боравио и њему следовао. Борио се иако је био прогоњен од властодржаца и незнабожаца овога света, као неко ко је достојан. Јер, наравно, да није толико служио Богу и да се није жртвовао не би га они прогањали, јер би био њихов. Јер овај свет своје љуби, а ови који су Божји бивају прогоњени. Али народ, народ зна непогрешиво да осети кој је свет и ко је добронамеран и Божји човек. Зато је и дошао да се поклони Свецу и правди“.

Нагласивши да се у Подгорици више десетина хиљада људи окупило да се опрости од свог пастира, те да у Храму патријарх српски са својим архијерејима служи опело и литургију праведнику и новом светитељу.

„Већ су се иконе и тропари написали за ова два дана зато што је Господ то припремио да буде наш заступник пред Богом сада када нам је најпотребније“, рекао је отац Стефан игуман манастира Светих Козме и Дамјана у Зочишту.  

У овом манастиру је запаљено кандило испод слике блаженопочившег митрополита и гореће 40 дана.

И.М. – О.Р.

Повезани чланци

Back to top button