Милан Радоичић поднео оставку на место потпредседника СЛ, о доласку на КиМ није обавестио никог

Адвокат Милана Радоичића Горан Петронијевић прочитао је на конференцији за медије писмо свог клијента, у којем се наводи да о свом доласку на север КиМ 24. септембра није обавестио никога, укључујући и Београд. У писму је навео и да његов повратак на север КиМ нема везе са његовим ангажманом у Српској листи и да је зато поднео оставку на место потпредседника.

Милан Радоичић је у писму навео да је са сународницима 24. септембра дошао на север КиМ са намером да охрабри српски народ у пружању отпора Куртијевом режиму и „оствари сан о слободи српског народа“.

Навео је да је лично обавио све припреме и да то нема везе са његовим ранијим политичким ангажманом.

О овоме нисам обавестио никога, ни Београд ни политичко руководство на КиМ, јер смо имали различите ставове о пружању отпора, наводи се у писму које је прочитао Горан Петронијевић.

„У више наврата смо се повлачили без резултата јер нам је речено да ћемо допринети деескалацији и да ће нам помоћи међународна заједница. Међутим, овако наше смиривање ситуације друга страна није схватила као добру вољу и стварање услова за преговоре, већ као слабост“, навео је Радоичић додавши да је онда постепено окупиран север КиМ хапшењем и пребијањем Срба, а да методе отпора нису довеле до побољшања живота српског народа, већ до појачања бруталности Куртијевог режима.

Истиче да је КиМ саставни део Србије и да се насилно отима, а да се српски народ прогања са коначним циљем да се КиМ потпуно етнички очисти од Срба.

„Зато смо били приморани да покушамо да зауставио прогањање српског народа и заштитимо животе наших породица и наших суграђана и истовремено скренемо пажњу и приштинском режиму и међународној заједници да овакав Куртијев терор српски народ неће више да трпи“, додао је Радоичић.

Тврди да је до страдања полицајца дошло случајно. Страдала су наша тројица другара, њихова жртва неће бити заборављена, навео је Радоичић истакавши да „“нису терористи него борци за слободу“.

Навео је и да његов повратак на север КиМ нема везе са његовим ангажманом у Српској листи и да је зато дао оставку на место потпредседника Српске листе.

„Спреман сам да се одазовем позиву надлежних органа“, пише у писму Милана Радоичића.

Петронијевић: Радоичић није повређен

Одговарајући на питања новинара, Петронијевић је рекао да његов клијент није повређен, као и да не зна да ли је снимак на којем се он види у манастиру Бањска аутентичан.

Петронијевић сматра да нема потребе да његовом штићенику надлежни органи постављају питања, али да ће се, ако га буду звали, одазвати позиву.

„На северу специјалне јединице тзв. косовске полиције бораве нелегално  и у супротности са резолуцијом 1244. А ако је неко нелегално тамо то су они као и неке паравојне формације. Мислим да на страни Радоичића нема одговорности, да ли ће то сматрати органи Србије остаје да се види. Они су дошли у своју земљу и у своју кућу“, рекао је Петронијевић.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button