Милановић у Приштини: Косово треба да инсистира на новим признањима

Председник Хрватске Зоран Милановић оцењује је да би Отворени Балкан био бесмислена иницијатива уколико Косово не третира као равноправну државу. Он је чак довео у сумњу и циљеве ове иницијативе, рекавши да они нису хумани.

На заједничкој конференцији за новинаре са председницом Вјосом Османи, Милановић је захтевао да Косово инсистира на новим признањима и да куца на сва врата држава које га нису признале.

„Хрватска је чланица ЕУ и ја ћу то само површно да коментаришем јер нас то не дотиче директно, али ако иницијатива има добре намере онда треба да узмемо у обзир под условом да се све државе третирају равноправно. Ако је супротно, онда се треба запитати који су мотиви. Не могу да кажем да нико не блокира други пут да се постигне било који циљ, али да се Косово остави по страни, то свакако не би требало да се деси”, рекао је хрватски председник.

Милановић је обећао да ће другим земљама пренети поруку да независност Косова треба да призна и преосталих пет земаља ЕУ које то још нису учиниле.

„Косову треба решење, Косову није проблем решење статуса Косова, неке земље ЕУ знамо које су то земље које нису признале независност Косова једну или две могу да разумем, али искрено не разумем друге земље и учинићу све да пренесем своју поруку и објасним овим људима о чему се ради о чему знам државнике других земаља”, рекао је Милановић.

Хрватски председник је нагласио да Косово треба истрајно да ради на новим признањима и да у том циљу куца на сва могућ врата. Такође је нагласио и да Србија треба да призна независност Косова.

Упитан да ли ће Србија ући у Европску унију без признања Косова, Милановић је рекао да је уверен да актуелна Влада Србије жели да остане на власти и да им није приоритет европска интеграција.

Милановић се током званичне посете Косову састао и са председником парламента Гљауком Коњуфцом и премијером Аљбином Куртијем.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button