Milivojević: Drugačije bi se razgovaralo u Granadi, vidi se koliko nam je Banjska štetila

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je da se sada vidi koliko je Srbiji štetilo to što se desilo u Banjskoj, te da je bilo prilika da se u Granadi stvari razjasne, ali očekuje i pokušaj da se Srbija diskredituje od jednog dela evropskih zemalja.

 Ipak, rekao je Milivojević za RTS, ne postoji raspoloženje u EU, niti saglasnost da se dovede u pitanje pozicija Srbije ili da se Srbija kazni.

O situaciji na Kosovu i Metohiji razgovaraće se i danas u Granadi na sednici Evropskog saveta. Na trećem Samitu evropske političke zajednice, 50 lidera sa evropskog kontinenta, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, razgovaralo je juče o glavnim izazovima u ovom trenutku – bezbednosnim i energetskim, problemu migranata, životnoj sredini i ratu u Ukrajini.

Diplomata i politički analitičar Zoran Milivojević izjavio je da je veoma važno što je predsednik Vučić juče imao priliku da razjasni mnoge stvari posle Banjske.

„Sada se vidi koliko nam je to što se desilo u Banjskoj štetilo. Sasvim bi se drugačije stvari odvijale na ovoj evropskoj političkoj zajednici. Bilo je prilika da se razjasne stvari“, rekao je Milivojević i dodao da će KiM i danas biti tema na Samitu, ali očekuje i pokušaj da se Srbija diskredituje od jednog dela evropskih zemalja.

Istakao je da iz susreta Vučića sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom vidimo da postoji želja da se čuje i srpska strana, kao i da postoji racionalno mišljenje u vrhu EU da dijalog nema alternativu i da mir mora da bude u prvom planu.

„KiM će danas biti na dnevnom redu Saveta EU. Treba očekivati da će zemlje, koje smatraju da srpsku stranu treba optužiti, pokušati sa tim. Plenković je rekao da Banjska ne može da ostane bez odjeka i Hrvatska se time svrstala u grupu zemalja koja smatra da Srbija treba biti kažnjena. Mislim da ne postoji raspoloženje u EU saglasnost da se dovede u pitanje pozicija Srbije ili da se kazni“, istakao je Milivojević.

Napomenuo je da je sledeća godina izborna u EU, te da garnitura koja odlazi ima težište da završi mandat mirno, kao i da će pokušati da Beograd i Prištinu vrate dijalogu.

„Što se nas tiče, mislim da je nastup na Samitu bio uspešan. Otklonjene su neke sumnje oko Banjske“, istakao je bivši diplomata.

(RTS)

Povezani članci

Back to top button