Миловић: Оперишу се само хитни случајеви, нема лекова у КБЦ-у

Заменик директора КБЦ „Косовска Митровица“, доктор Драгиша Миловић, изјавио је да се у Клиничко-болничком центру „Косовска Митровица“ обављају само хитне операције, јер је болничка апотека скоро празна, а пацијенте углавном шаљу на даље лечење у здравствене установе у централној Србији.

Ускоро ће се навршити пет месеци откако је приштинска власт, с Аљбином Куртијем на челу, донела једнострану одлуку да забрани допремање робе с декларацијом из централне Србије, што се најтеже одразило на пацијенте у Клиничко-болничком центру у Северној Митровици, али и на приватне апотеке, у којима већ дуже време нема лекова.

Миловић каже да је ситуација драматична до те мере да пацијенте које су донедавно лечили или оперисали у тој здравственој установи са 400 кревета, сада шаљу у здравствене установе у централној Србији, што би могло да буде фатално по оболеле.

Како напомиње, обављају се само хитне операције.

„Наша болничка апотека је скоро празна. Сада ће пет месеци како апелујемо на косовске институције, представнике међународне заједнице, на канцеларије амбасада у Приштини, на земље Квинте, на Светску здравствену организацију, али одговора нема. Нико не одговара, понашају се као да овај проблем не постоји, а питам се шта ће се догодити, ако иједан живот оде због нечијег хира. Животи наших пацијената и оних који траже помоћ код нас су угрожени. Немамо антибиотике који су потребни на сваком одељењу, немамо цитостатике, иако сви добро знају да је живот тих пацијената у нашим рукама. Дешава се да се некако снађемо за једнодневну терапију, а онда упућујемо родбину у апотеке које се налазе у централној Србији. Пацијент губи на времену, а да не помињемо да се, поред бриге за оболелог, родбина излаже далеком путу, али и трошку“, каже Миловић.

Он наглашава да су свима добро познате намере Куртија, а то је север без Срба, али није јасна улога међународних представника, који на овакво стање у 21. веку, где је загарантовано право на лечење свих, остају неми.

Миловић истиче да су и приватне апотеке у Северној Митровици скоро празне, да нема антибиотика, лекова за хипертензију, кардиоваскуларне болести, ни инфузионих раствора.

Он наводи да је претходне суботе 18 италијанских карабињера у Одељењу трансфузије дало крв, а донели су и ортопедска помагала, на чему су им руководство и запослени захвални.

„У свом овом нехуманом и нечовечном поступању, које је иницирао Аљбин Курти, иако му је добро познато да се поред Срба овде лече и Албанци, Турци, Горанци, Роми, муслимани, изненадила нас је, али и обрадовала вест, да се 18 италијанских карабињера јавило са жељом да буду даваоци крви. Сами су се понудили и дошли“, наводи Миловић, који каже и да су недавно стигле боце с кисеоником, преко овлашћеног дистрибутера, али да не може да каже докле ће кисеоника да буде, јер је неопходан на свим одељењима тог клиничког центра.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button