Министарство културе: Обнова куће Џафера Деве покушај рехабилитације фашистичког злочинца

Министарство културе Републике Србије оштро осуђује наставак радова на обнови куће нацистичког злочинца из Другог светског рата Џафера Ибрахима Деве у јужном делу Косовске Митровице и упозорава да је реч о недвосмисленом покушају рехабилитације фашистичког злочинца, као и да се под маском културе, остварују пројекти ревизионизма и фалсификовања историје.

Министарство истиче да је Приштина у овом случају, као и нажалост у бројним претходним, показала потпуну доследност у екстремизму и једностраности.

„Наравно, у сваком наредном случају, екстремизам мора да иде корак даље, па тако кућа осведоченог злочинца не само да постаје знаменито место, већ, према најавама и ‘регионални културни центар'“, наводи Министарство.

Наглашава се да Приштина на оваквом бизарном пројекту, који вређа не само све жртве нацистичких злочина, већ и елементарна морална осећања, па и здрав разум, инсистира упркос упозорењима и протестима не само српског народа и државе, већ и међународних организација и Европске уније.

„Јасно је да смисао оваквог поступка ипак није везан искључиво за ревизионистичке циљеве, већ да слављење злочинаца, не само отворено, него и демонстративно, уз оправдање политике насиља у историји, има за сврху и њено легитимисање данас“, указује се у саопштењу.

Министарство наглашава да прогон, којем је свакодневно изложен српски народ на Косову и Метохији, овако добија додатни замах тиме што се област културе, у којем је српско наслеђе увелико изложено скрнављењу, фалсификовању, уништавању и отимању, претвара у простор слављења терора и упућивања нескривених претњи на најциничнији начин и чиме се подрива свака могућност суживота на Косову и Метохији.

Министарство подсећа да је Џафер Дева био озлоглашени нацистички колаборациониста, да је био активан у формирању СС дивизије „Скендербег“, познат по припремању и извођењу злочина над српским и јеврејским становништвом, градоначелник Митровице у време Другог светског рата и министар унутрашњих послова фашистичке Албаније у време Другог светског рата, кога је Адолф Хитлер одликовао 1944. године.

Привремене власти у Приштини наставиле су реновирање куће нацистичког злочинца Џафера Деве, а министарство културе привремених приштинских институција финансира радове са 500.000 евра, објавиле су „Вечерње новости“.

(Вечерње новости)

Повезани чланци

Back to top button