Министарство за заједнице и повратак: 26. напад на Србе од почетка године

Министарство за повратак и заједнице саопштава да повећани број инцидената даје за право већу забринутост за опстанак Срба повратника.

„Покушаји да на институционалан начин заштитимо оне који након повратка желе да несметано живе и раде на својим имањима, после сваког поновљеног инцидента бивају у потпуности обесмишљени“, упозоравају из овог министарства.

Из овог министарства подсећају да „апели органима реда и мира, представницима међународне заједнице и косовским институцијама које могу да помогну у сузбијању овог горућег проблема неће престати, све док у ресорном министарству не буду уверени да је сваки повратник на Косову сигуран и безбедан.

„Наша је морална обавеза јесте да покушамо све што је у нашој моћи да повратницима помогнемо да превазиђу ова тешка времена. То смо радили у прошлости, радимо сада и радићемо“, подсећа се у саопштењу достављеном медијима.

Упозорава се да ћутање и равнодушност према безбедносним инцидентима ове врсте, делимично значе и њихово одобравање и апелује на надлежне институције да је важно да се починиоци пронађу и процесуирају чим пре.

Према информацијама са терена које добија Министарство за заједнице и повратак, од фебруара ове године данашњи инцидент  је 26. у низу.  

У селу Опрашке у општини Исток, где је некада живело двадесетак српских породица, данас је пребијен Петко Милетић, једини српски повратник и житељ овог села.

Након указане медицинске помоћи у локалној амбуланти и у пратњи полиције. Милетић је одвезен у Болницу у Пећи ради допунских медицинских прегледа.

Милетић је задобио телесне повреде приликом спречавања илегалне сече дрва на свом имању и том приликом му је украден мобилни телефон.

Повезани чланци

Back to top button