Министарство за заједнице и повратак: Еконосмки оснажити повратничке породице

Представници Министарства за заједнице и повратак, уручили су данас шест мотокултиватора са прикључним машинама интерно расељеним лицима у општини Обилић, два у Ђаковици и три у Клини, наводи се у саопштењу овог министарства.

У претходном периоду је Министарство за заједнице и повратак овим породицама изградило куће у склопу пројекта „Повратак и интеграција на Косову”.  Корисници су уз речи захвалности нагласили да након што су добили кров над главом, сада овим грантом могу да обрађују земљиште и себи створе егзистенцију.

Породица Величка Гашића из Клине у свом власништву поседује више хектара пољопривредног земљишта које су обрађивали пре него су расељени. После повратка Гашићи је живе од узгоја и продаје пшенице, кукуруза и поврћа. Они више неће ионако тешко зарађени приход трошити на изнајмљивање пољопривредне механизације ,јер су добили оно што им је било најпотребније.

Министарство за заједнице и повратак изражава и пуну захвалност Канцеларији Европске уније на Косову и Међународној организацији за миграције (ИОМ) које те пројекте имплементирају.

Министарство за заједнице и повратак са партнерима из Европске уније подстиче економско оснаживање како би омогућило повратак и интеграцију расељених лица, интерно расељених и избеглица са Косова, закључује се на крају саопштења.

Повезани чланци

Back to top button