Министарство за заједнице и повратак инсталирало посебну телефонску линију за пријаву корупције

Министартво за заједнице и повратак успешно је инсталирало посебна телефонска линија за пријаву корупције. Позивом на број 0800 01 800, сви грађани, сваким радним даном од 8:00 до 16:00 часова, могу поптуно бесплатно и анонимно да пријаве корупцију у вези са радом Министарства за заједнице и повратак.

Како је наглашено у саопштењу, свака пријава корупције позивом на 0800 01 800 се аутоматски снима, а Полиција Косова и надлежни правосудни органи и тужилаштво ће у складу са законом предузимати истражне и процесне радње на основу пријава. У случају злонамерних, лажних и неоснованих пријава, особе могу сносити последице у складу са законом.

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, на чију је иницијативу инсталирана телефонска линија за пријаву корупције, каже да је ова идеја у складу са свеобухватном политиком Министарства за заједнице и поватак да успостави организовани систем за ефикасну пријаву и борбу против корупције.

„Активно учешће медија и организација цивилног друштва је неопходно у борби против корупције, а наш примарни циљ мора бити друштво без корупције јер једино тако поверење између грађана и институција неће бити ни у ком случају упитно“, закључио је он.

Министарство за заједнице и повратак је телефонску линију за пријаву корупције инсталирало у сарадњи са Регулаторним ауторитетом за електронске и поштанске комуникације и Телекомом Косова.

Поводом обележавања 9. децембра, Међународног дана борбе против корупције Јевтић је изајвио да је корупција главна препрека на путу сваког развоја и успостављања уређених и ефикасних институција, због чега је неопходна  подршка самих грађана јер борба против корупције је, како је нагаласио, обавеза свих.

Нагласио да је ефикасна борба против корупције и њено потпуно искорењивање могуће једино уколико они који пријављују корупцију уживају пуну заштиту и сигурност и зато је институција којом руководи предузела конкретне кораке с тим у вези.

Повезани чланци

Back to top button