Министарство за заједнице и повратак: Повратак и економско оснаживање приоритети и у 2021. години

Министарство за заједнице и поваратак у сарадњи са Канцеларијом Европске уније на Косову, а у партнерству са Међународном организацијом за миграције (ИОМ), спроводи четврту фазу ”Програма за стабилизиацију заједница (ЕУ ЦСП-4)”, наводи се у саопштењу овог министарства.

Ова фаза програма је због пандемије коронавируса почела са закашњењем крајем 2020. године. Упркос томе до сада су успешно додељена 22 индивидуална подстицајна средства у виду опреме и алата за покретање или проширење постојећих делатности и послова у општинама Мамуша, Урошевац, Гњилане, Штимље, Клина, Косово Поље, Ђаковица, Пећ, Митровица, Вучитрн и Призрен.

У склопу истог Програма успешно су реализовану и пројекти кабинет за информатику у општини Јужна Митровица и улична расвета у селу Војиновце у општини Штимље.    

„Вулканизерска опрема, грађеграђевински алати, стоматолошки инструменти, опрема за молерај, електро-апарати, опрема за чишћење просторија и прање тепиха, опрема за видео-снимање и репродукцију су само неке делатности које смо у овој раподели подржали са Канцеалријом ЕУ.

Побољшање услова живота и отварање нових радних места за младе од пресудног је значаја за спречавање одласка младих са Косова.

„Наш главни стратешки партнер у стварању нових економских могућности у 2021.години јесте Канцеларија ЕУ на Косову“, изјавио је министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић.

Директну корист од 22 индивидуална пројекта имало је 494 појединаца из свих заједница, док је нови Кабинет за информатику опремљен за 300 ученика из ашкалијске заједнице, а од нове уличне расвете ће директну корист имати близу 170 припадника албанске и других заједница.

У току 2021.године, Министарство за заједнице и повратак и Канцеларије ЕУ на Косову планирају да, преко партнерске организације ИОМ, a у оквиру Програма за стабилизацију заједница подрже још 66 индивидуалних и 15 пројеката за заједнице на Косову.

Повезани чланци

Back to top button