Министарство за заједнице и повратак: Упркос пандемији настављају се радови на изградњи нових кућа

Министарство за заједнице и повратак  је саопштило да је од планиране издрање 62 куће у овој и одобрених 10 у прошлој години, од почетка 2020. до сада је обављен технички пријем за 49 кућа од којих директну корист има 255 чланова из различитих невећинских заједница.

У селу Новаке крај Призрена заменик министра за заједнице и повратак, Енис Сулејмановић  је са представницима локалне самоуправе присуствовао техничком пријему четири нове куће и за једну у селу Богошевце.  У општини Грачаница данас је извршен технички пријем за 6 кућа. 

„Изградњом нових кућа Министарство за заједнице и повратак са партерима из Европске уније настоји да обезбеди нормалне услове за живот свима који се на Косово врате како онима који планирају да се врате и тако и онима који имају чврсту вољу да на Косову живе а немају достојне услове за живот“, изјавио је заменик министра током церемоније примопредаја нових кућа.

Корисници су изразили задовољство и захвалност након техничког пријема кућа. Поручили су да нови дом, после 20. година неизвесности и очаја представља трачак наде у боље сутра за њих и њихове породице. Такође су додали да свих ових година од сопствених прихода нису успели да обезбеде нови дом. Комплетно опремање покућанством и подстицајна средства за економско оснаживање власници нових кућа такође ће добити.

Куће су изграђене у склопу пете фазе програма “Повратак и реинтеграција на Косову (ЕУ РРК-5)“, који финансира Канцеларија Европске уније, суфинансира Министарство за заједнице и повратак, а спроводи партнерска Међународна организација за миграције (ИОМ).

У наредном периоду је у склопу истог пројекта планирана изградња нових кућа за повратнике, и интерно расељена лица у општинама Пећ, Клина, Исток, Обилић, Косово Поље, Грачаница, Ново Брдо, Каменица, Штрпце, Призрен, Ораховац и Ђаковица.

Како је саопштено, Министарство за заједнице и повртак, уз подршку партнера из Европске уније, наставило је изградњу нових кућа за повратнике и интерно расељене иако је пандемијa коранавируса негативно утицала на редовне друштвене процесе, успорила их или чак у потпуности онемогућила.

Повезани чланци

Back to top button