Министарство за заједнице и повратак: Видео конференција поводом наставка „Скопског процеса“

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, амбасадор мисије ОЕБС-а на Косову, Јан Брату и шеф мисије УНХЦР-а на Косову, Ерол Ардук , одржали су видео конференцију на тему повратка и интеграције расељених у оквиру регионалне иницијативе „Скопски процес“ и спровођења акционих мера у оквиру Концепта.

Документ је претходно усвојен од стране делегација Београда, Приштине, Северне Македоније и Црне Горе.

”Оно што је веома важно када је у питању регионални процес о проналажењу трајних решења за расељена лица (Скопски процес), јесте да је Влада Косова недавно усвојила Акциони план за спровођење Вашингтонског споразума, чији је део Скопски процес, тако да ће ово у великој мери допринети спровођењу 12. тачке споразума која се тиче обезбеђивања трајних решења за избеглице и интерно расељена лица”, рекао је министар Јевтић током данашње конференције.

Званичници су током конференције договорили да четири делегације одрже састанак технике радне групе у оквиру Скопског процеса половином новембра, ближе упознају Кабинет председника Владе и Комисију за права и интересе заједница и повратак Скупштине Косова са плановима у оквиру Скопског процеса како би што пре дошло до реализације преузетих обавеза и решавања нагомиланих проблема повратника и расељених.

У циљу решавања питања Рома, Ашкалија и Египћана који су се вратили из Северне Македоније и Црне Горе, а којима је Министарство за заједнице и повратак обезбедило привремени смештај, договорено је одржавање видео састанка са градоначелницима појединих општина како би се убрзало питање добијања грађевиснких дозвола и додела парцела за изградњу кућа овим породицама.

Учесници конференције су закључили да дијалог на свим нивоима мора бити основ решавања свих заосталих проблема јер је то једнини начин за постизање резултата којим ће све стране битизадовољне.

Повезани чланци

Back to top button