Министарство здравља Косова: ПЦР и тестови путем крви убудуће и у приватним лабораторијама

На Косову ће 33 приватне здравствене установе, које имају дозволу Министарства здравља, од ове недеље почети да обављају серолошке, а две ПЦР тестове на Ковид -19, јавља Коха, преноси Радо Контак плус из Северне Митровице.

Ову одлуку најавио је косовски министар здравља, Арменд Земај, а према владиној уредби, цена серолошког теста, не сме бити већа од 20 евра, док ће за ПЦР тестове бити потребно издвојити и до 50 евра.

Тестирање на Ковид-19 до сада је било могуће урадити само у лабораторији Националног института за јавно здравље у Приштини, док су од 17. јула серолошка испитивања почела да се обављају и у сектору примарног здравственог система, односно у Центрима породичне медицине који су у надлежности Општине Приштина.

Према најновијим подацима, од почетка епидемије, на Косову је тестирано 40.646 сумњивих узорака, где је присуство вируса потврђено код 10.247 особа.

У Националном институту за јавно здравље у Приштини дневно се спроведе од 400 до 500 тестирања.

Министарство здравља је саопштило да ће до краја ове године урадити 100 хиљада виролошких тестирања и удвостручити број серолошких анализа, како би се видела стопа стеченог имунитета становништва, нарочито у популацији код које никада није дијагностификован корона вирус.

Извор
Радио Контак Плус

Повезани чланци

Back to top button