Министарство здравста: Косово чека уговорене дозе Фајзерових вакцина

Министарство Здравства у сарадњи са Националним институтом за јавно здравље Косова, Канцеларијом Светске здравствене организације и УНИЦЕФ-ом, чека коначну потврду о испроруци првих доза вакцине против ковида 19 посредством програма КОВАКС, јер је, како се наводи, Косово сиупнило све услове и сврстало међу 92 државе за бесплатну испоруку вакцина.

У саопштењу се наводи да је Министарство Здравства још једном потврђено да је за Косово подељено 500.000 вакцина Фајзер, али да није достављен наведени споразум и није објављен разлог кашњења.

Осим преговора са компанијом Фајзер, Министарство здравства је постигло договор и са Влдом Аустрије како би преко њих осигурла 600.000 доза вакцина, које ће Косову бити испоручене тек пошто  Аустрија обезбеди добољно количина вакцине за себе.

Обавезе ЕУ да помогне земљама западног Балкана у обезбеђивању вакцина против коронавируса су познате и до сада нису дале никакве резултате, упркос томе што је у ову сврху додељена знатна количина средстава. од којих ц́е 7,5 милиона додељено Косову, наводи се у саопштењу.

Министарство подсећа да је 7. децембра прошле године министар Арменд Земај и представница компаније Фајзер Джени Смол потписан Поверљив Споразум, као први корак и услов да се настави са преговарима за испоруку цепива.

Како је Министарство Здравства Косова обавештено од компаније Фајзер, 30. децембра прошле године, ова компанија је такође направила распоред прац́ења расподеле вакцина, према којем ц́е крајем фебруара бити подељено 11.700 доза, у другом кварталу 13.600 доза и трец́и део од 2.374.650 доза у другој половини 2021. године.

На састанку представика компаније Фајзер и косовксе комисије за вакцинацију 5. јануара 2021. године којим је присуствовао и минисатр Земај, потрврђено је да је за Косово вец́ обезбеђено 500.000 доза вакцина и дата је сагласност да се то може саопштити јавности.

Министарство здравства, наводи се у саопштењу, “уверава грађане да ц́е  посвец́еност бити максимална, мимо било каквог интереса, у испуњавању обавезе да се осигура здравље грађана, све до пријема првих доза, за које се верује да ц́е се ускоро догодити, и до закључења програма вакцинације против ЦОВИД -19” .

Повезани чланци

Back to top button