Министарство здравства Косова: Стигло 156.000 доза вакцине против сезонског грипа

На Косову је почела дистрибуција вакцина против сезонског група, a првих 156.000 доза биће намењено најугроженијој групи становништва, саопштено је из Косовског министарства здравства.

Министар здравства Косова Арменд Земај у пратњи шефа Канцеларије УНИЦЕФ-а у Приштини Мурата Сахина и директора Националног института за јавно здравље Насера Рамаданија пропратили су почетак дистрибуције вакцина.  

Земај је нагласио да је министарство на чијем је челу у поступку набавке још 50.000 доза вакцине чиме ће се број вакцина у односу на претходну годину увећати за 100 посто.

 „Вакцине које је Министарство здравства купило посредством УНИЦЕФ-а биће дистрибуиране и бесплатне за све грађане Косова“, рекао је Земај нагласивши да има довољно дозна које су предвиђене планом имунизације.  

„Уколико буде неопходно набавићемо још доза“, рекао је Земај.

У циљу спречавања сезонског вируса који је у току, Земај је нагласио је за министарство на чијем је челу набавило четворовалентне вакцине које имају превентивно дејство на сезонске вирусе.

„УНИЦЕФ је блиско сарађивао са Министарство здравља током процеса набавке вакцина против сезонског група, а та сарадња ће бити настављена и када буде требало набавити вакцину против Ковида 19“, нагласио је шеф Канцеларије УНИЦЕФ-а на Косову Мурат Сахин.  

Директор Националног института за јавно здравље Насер Рамадани каже да ће вакцине бити дистрибуиране јединицама за вакцинацију при примарној здравственој заштити а предност при имунизацији имаће приоритетне групе према раније направљеном плану имунизације.  

Повезани чланци

Back to top button