МИП: Нисмо забранили посету, тражили смо да патријарх осуди „криминалне групе“ на северу

Приштинско министарство спољних послова и дијаспоре саопштило је данас да је од поглавара СПЦ тражило да осуди и дистанцира се од деловања, како се наглашава, „припадника илегалних структура КОС“ одговорних за постављање барикада те да није одбило захтев за посету патријарха Косову.

Овакав став приштинско министарство правда оптужбама на рачун православног свештеника из храма Светог Вартоломеја и Варнаве у Раковици код Београда. Како тврде, отац Предраг Поповић је пре неколико дана илегално, избегавајући патроле КФОР-а ушао на Косово, посетио и подржао демонстранте на барикадама у Лепосавићу.

Приштинско министарство спољених послова и дијаспоре саопштава да је након разматрања захтева СПЦ одговорило да посета патријарха може бити одобрена тек пошто Српска православна црква осуди, односно огради се од оваквих и сличних деловања.

„Дакле, захтев за посету патријарха Порфирија није одбијен, како то пропагирају Српска православна црква и српски медији, већ је везан за дистанцирање од аката насиља и горе наведених радњи“, наглашено је у саопштењу.

На крају се додаје да је у циљу разјашњења става, Приштина обавестила амбасадоре земаља Квинте да захтев СПЦ није одбијен, већ да се, како кажу, доводи у везу са дистанцирањем од насиља и да СПЦ не стоји иза поступака својих представника, као у случају православног свештеника Поповића.

Повезани чланци

Back to top button