МИП Русије: „Гурање“ Косова у Савет Европе доказ њиховог пада

Министаство спољних послова Руске федерације је изнело став да „гурање тзв. Косова у Савет Европе показује колико је ова организација деградирала, преоносе „РИА Новости“.

„Приштина је учинила још један, али не и последњи корак ка чланству у Савету Европе“, прокоментарисао је неименовани извор, подсећајући да је 27. марта ове године Парламентарна Скупштина Савета Европе изгласала препоруку да Приштина буде нови члан ове организације.

„Аутори ове иницијативе лако су прешли преко кључне одредбе повеље Савета Европе која говори да је он створен ‘у циљу јачања јединства европских народа’. Тако изгледа ‘ред који се заснива на правилима’ (Запада)“, прокоментарисали су из руског Министарства спољних послова.

Политички комитет Парламентарне скупштине Савета Европе до сада је Приштину означавао као „Косово* са фуснотом“.

Ипак, у априлу ове године, на седници Парламентарне скупштине, очекује се да ће бити усвојен захтев тзв. Косова за чланство, а потом и да би у мају, на министарском састанку, његов улазак у Савет могао да буде и изгласан.

Министар спољних послова у техничком мандату Ивица Дачић, који се од избора Ане Брнабић за председницу Скупштине налази на челу Владе потврдио је да је за формиран тим који ће се борити против пријема Приштине у Савет Европе.

Ивица Дачић је рекао да ће се на челу тима налазити он и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Комитет за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) претходно је у Паризу прихватио извештај Доре Бакојани, у којем су препоручује да се тзв. Косово прими у СЕ.

За одлуку гласао је 31 представник земаља чланица, док су против одлуке били представници Црне Горе и БиХ, Маја Вукићевић и Сњежана-Новаковић, као и два представника Србије Биљана Пантић Пиља и Дуња Симоновић Братић.Уздржан је био представник Грчке у том политичком одбору.

ПССЕ, која окупља парламентарце из 46 држава чланица Савета Европе, требало би да расправља о препоруци Одбора у четвртак, 18. априла током пролећне пленарне седнице, када ће се и гласати о коначном мишљењу о захтеву Приштине за чланством у Савету Европе.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button