Мир Божји, Христос се роди! – Божић у Грачаници

Празник Христовог рођења обележава се свечано и литургијски у храмовима,  уз богату трпезу и у српским домовима на Косову и Метохији.

Владика рашко – призренски Теодосије на божићно јутро служио је у манстиру Грачаница. Божић је празник који окупља породице, мири завађене или нас с намером доводи на место извора. То је случај Дамјана Дундића са Фрушке Горе који божићне празнике проводи на Косову.

Фото: Ризница

„Моје порекло је са Косова, дошао сам овде да се одужим мојим прецима и запалио сам им најеће свеће. Нисам могао себи да објасним у каквом сам стању и радости и туге и бола али ипак срећан и поносан на своје порекло и своје Косово које ће увек бити Србија“, рекао је Дунди

БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА

Фото: Ризница

Весело је било је и на Тргу ослободиоцима у центру Грачанице где је председница општине Љиљана Шубарић деци делила божићне колачиће и поклоне.  Туристичка организација је у сарадњи са општином организовала ломљење чеснице. У њој су била три три златника, а поносни власник једног је Андрија Димитријевић.

„Много сам срећан што сам добио златник, мислио сам да нећу, волим Грачаницу и свима честитам Мир Божји, Христос се роди!“, рекао је дечак.  

Поред Андрије дукат је пронашла и Невена Мирковић док је трећи златник био у комаду чеснице које је припао градоначелници Љиљани Шубарић. Она је дукат даривала осмомесечном Лазару Илићу.

Златике су обезбедили Општина и ТОГ, а чесницу тешку око 10 килограма направила је Данијела Симоновић из Батуса.

Повезани чланци

Back to top button